TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Yksi ilta riitti... (Suke 2011-03-24 15:22)

"Buggiin kuuluva syke"...

Lutukolli
2011-04-06 12:31

Päivi: Kappaleen kompin analyysiä: Rumpali kilkuttaa lautasiin suoraa kahdeksasosasykettä ja väliin vielä 16-osakilahduksia: "yk, si-et-kak, si, kol, me, nel, jä", eli samaa kuin bolero- tai beguine-kappaleissa (tanssitaan bolerona/rumbana). Basso soittaa beat/twist-komppia: "bum---budumbum". Komppikitara soittaa suoraa kahdeksasosasykettä (kahdeksan kertaa tahdin eli neljän iskun aikana). Päälimmäisenä soiva kitara soittaa melodiaa, eli se ei liity niinkään rytmiin, vaan enemmänkin sinne tunnelmapuoleen, eli tanssin osalta vaikuttaa enemmän tulkintaan kuin lajin valintaan.

http://www.youtube.com/watch?v=lPxvdaV0txQ


Kiitos näistä eri kappaleiden komppien analyyseistä. Ehkä vielä joskus onnistuisi tunnistamaan jotain perusiskutusta oikein, vaikka tuonkin Chisun Saaliit-kappaleen perusteella ei kovin valoisalta näytä.

Mutta tässäkin on minulla epäselvää iskujen tunnistamisessa. Kun kirjoit yo. Johnny Guitar-versiosta rumpalin lautasiin takomisesta seuraavasti: "yk, si-et-kak, si, kol, me, nel, jä" niin tarkoittaako se että esim aikavälillä 0:47 - 1:35 (ja 2:17 - 3:03) rumpali hakkaa kahdeksasosasykettä ("yk, si, kak, si, kol, me, nel, jä") oikealla kädellä peltiin. Ja käy vasemalla kädellään huiskaisemassa samaan peltiin tuon 16-osan "et" sekä korostaa myös samalla joko tuota "si" tai "kak" kahdeksasosaa (onko "kak" takapotkunana parempi arvaus). Ainakin kuvan mukaan näyttäisi näpäyttävän peltiä usemmin kuin kerran. Ja rumpali lyö sitten vasemmalla kädellä edessään olevaan "pannuun" (mikä lie tuon rumpusetin osan virallinen nimi?) korostaen "ykköstä".

Vai meneekö tuolla tavoin tulkiten perusikujen tempo liian suureksi (koska kuulostaa hitaalta kappaleelta) ja rumpali iskeekin vasemmalla kädellään "pannua" sekä "ykköselle" että "kolmoselle". Mutta silloin olisi kai kuvan (ja äänenkin mukaan) pellistä 16-osan kilahdus myös kahdeksasosien "me" ja "nel" välissä eli "yk, si-et-kak, si kol, me-et-nel,jä")? Ja onko se rumpalin vasemman käden lyönti "pannuun" sittenkin jonkun takapotkun korostuksen kohdalla eikä parittomilla perusiskuilla. Eikö se suomenkielinen takapotku-termi ollut joskus tulkittu myös parillisen iskun (back-beat) lisäksi perusiskujen välin (off-beat) korostukseksi ?

Minulla ainakin tulee edellä mainitun kaltaisia tunnistamisvaikeuksia usein perusiskutuksen tunnistamisessa. Tämä video taitaa olla myös jonkun katsojan kameran omalla mikillä tehty joten tuntuu nuo diskanttiäänet tulevan paremmin läpi, enkä minä oiken hyvin edes erota tuosta äänityksestä bassonsoittajaa ja bassorumpua.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu