TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssilavakulttuuria aloittelijan silmin (Tahdikas 2010-12-22 16:03)

Raami

Pia M
2010-12-29 13:30

No joo, muistelen kyllä, että joskus meillä on harjoituksissa puhuttu raamista. Mutta on ihan eri asia, osaanko tai edes ymmärränkö tästä jutusta käytännössä mitään. Mutta ajattelen kaikessa yksinkertaisuudessani raamista, että mies, eli viejä on ikäänkuin se, joka ne raamit asettaa ja nainen on se taulu niiden raamien sisällä. Eli ikäänkuin mies niillä raameilla luo sen, minkä sisällä nainen tanssi. Tai en tiedä osaanko edes selittää, mitä tarkoitin. Tai jos lie niin, etten ymmärrä hölkäsen pöläystä raamista.

Ajattelet kauniisti naisen kannalta, mutta tanssissa raami ei tarkoita ihan tuota :-)

Paritanssissa sekä naisella että miehellä tulee olla oma raaminsa. Käytännössä kyse on kehonkannatuksesta ja sopivan jäntevyyden ja joustavuuden yhdistelmästä. Yksi tapa hahmottaa raami on miettiä yhtenäinen kaareva linja toisen käden sormista käsivarsien ja kehon läpi toisen käden sormiin. Tämän linjan tulisi pysyä jäntevänä ja yhtenäisenä mutta silti joustavana. Hyvä raami molemmilla helpottaa viemistä ja seuraamista merkittävästi.

Mikäli vain miehellä on raami kunnossa, mutta daami on miehen tarjoamissa raameissa jännitteetön tai joustamaton, on vieminen ja seuraaminen huomattavasti hankalampaa. Paritanssi on yhteispeliä jossa molemmilla on oma roolinsa, vastuunsa ja raaminsa, ja kun molemmat tekevät oman osuutensa, homma toimii kauniisti :-)

Kehon raamia ei rakenneta jännittämällä käsiä ja nostamalla olkapäitä, kuten usein näkee tapahtuvan. Raamin perusta on syvissä kehon lihaksissa ja lapatuessa. Olen aikoinaan tehnyt artikkelin neljän kohdan vartalonkohotusohjelmasta, joka auttaa kehon kannatuksen löytämisessä. Erityisesti lapatuen merkitys raamiin on suuri: kun lapatuki on kohdallaan, hartiat pysyvät alhaalla ja käsien kannattelu on kevyempää. Kannattaa kokeilla! :-)

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu