TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Wanhan tanssikellari (K.P 2010-11-15 11:59)

Ravintolassa soitetun musiikin tekijänoikeuskorvauksista

DMalone
2010-11-16 21:52

Teostolle ja Gramexille tilitettävät maksut, joita molempia ravintola joutuu maksamaan, perustuvat ravintoloiden osalta asiakaspaikkojen ja esityskertojen tai -päivien määriin. Ei niissä maksuissa puututa mitenkään siihen mitä yksittäisiä äänitteitä tai kuinka vanhoja kappaleita ravintoloissa esitetään, eikä maksut porrastaudu mitenkään äänitteen iän mukaan.

Tästä linkistä löytyy ravintoloiden käyttämä Gramex-maksulomake: http://www.gramex.fi/easydata/customers/gramex/files/pdf/ilmoituslomake_9__alv_sopimushinnat_2010_postitettava.pdf

Maksuissa ei näytä olevan mitään mainintaa asiasta, mutta Gramex-maksujen osalta on kyllä olemassa ns. 50 vuoden sääntö. Tuon säännön mukaan Gramex-maksuja ei tarvitse suorittaa yli 50 vuotta sitten julkaistusta musiikista.

Tässä lainaus (http://www2.teak.fi/lomake/TekOik/gramex.htm): Tekijänoikeuslain 47 §:n mukaisessa käytössä suojattua on musiikki, joka on äänitetty Euroopan talousalueeseen (ETA) tai niin sanottuun Rooman sopimukseen liittyneissä maissa. Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien äänitteisiin liittyvät oikeudet ovat voimassa 50 vuotta sen vuoden päättymisestä, jonka aikana äänite tallennettiin tai julkaistiin.

Ymmärrän kyllä että Gramex ei mitenkään erityisesti halua asiaa mainostaa ;-) En tiedä miten käytännössä käy, jos asiakas vetoaa siihen että kaikki esitettävä musiikki on levytetty yli 50-vuotta sitten?

Lisäksi täytyy huomata se että tämä "50 vuoden sääntö" koskee vain Gramex- ei Teostomaksuja, siinä ns. suoja-aika taisi olla 70 vuotta tekijän kuolemasta?

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu