TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Wanhan tanssikellari (K.P 2010-11-15 11:59)

Ravintolassa soitetun musiikin tekijänoikeuskorvauksista

Lutukolli
2010-11-15 20:18

K.P: Musiikista sen verran että ihmettelen ennen bändin tuloa soitettujen levyjen tasoa ja valintaa. Välillä lattia on täysin tyhjä kun väkeä ei noin vanhat kappaleet jaksa kiinnostaa tanssimaan. Olen kuullut arvioita tanssitettaviltani että teostomaksut olisivat halvemmat kun soitetaan tosi vanhoja levyjä. Mahtaako pitää paikkansa kuka tietää?

Äänitteiden käytöstä tekijänoikeuskorvauksia kerää Teoston lisäksi myös Gramex. Ne edustavat eri tahoja. Teosto edustaa säveltäjiä, sovittajia, sanoittajia ja musiikin kustantajia, ja Gramex edustaa äänilevyllä tai muulla äänittellä esiintyviä muusikkoja, laulajia, kapellimestareita ja äänitteiden tuottajia.

Teostolle ja Gramexille tilitettävät maksut, joita molempia ravintola joutuu maksamaan, perustuvat ravintoloiden osalta asiakaspaikkojen ja esityskertojen tai -päivien määriin. Ei niissä maksuissa puututa mitenkään siihen mitä yksittäisiä äänitteitä tai kuinka vanhoja kappaleita ravintoloissa esitetään, eikä maksut porrastaudu mitenkään äänitteen iän mukaan.

Aika vanhoja biisejä täytyisi esitettävien kappaleiden olla jotta ne olisivat kokonaan tekijänoikeuskorvauksista vapaita. Sellaisista äänitteistä esimerkkejä löytyy Kansalliskirjaston Viola-tietokannasta (https://viola.linneanet.fi/) ja niitä ,joiden tekijänoikeussännökset sen sallivat voi kuuneella Raita tietokannan (http://www.kansalliskirjasto.fi/kokoelmatjapalvelut/digitaalisetkokoelmat/raita.html)kautta verkossa. En ole sellaisia äänityksiä WTK:ssa kylläkään kuullut soitetavan.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu