TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Makuasioista ei kannata kiistellä (Ami 2010-11-08 16:02)

Orkestereiden profiloituminen

Muka muusikko
2010-11-13 23:32

Twototango: "Orkesterit eivät ehkä tällä hetkellä täysin ymmärrä sitä, että tanssijat ovat yhä enenevässä määrin tietoisia eri tanssilajeista ja vaativat siksi monipuolista ja hyvin soitettua tanssimusiikkia."

Minulla on taas sellainen käsitys, että kyllä orkesterit sen tiedostavat. Siitä huolimatta halutaan profiloitua johonkin tiettyyn. Ei välttämättä sen takia, että se palvelisi tanssiväkeä kattavasti. On muitakin syitä profiloitumiseen.

Profiloitunut orkesteri haluaa soittaa mieleistään musiikkia, niinkuin varmaan lähes kaikki orkesterit tekevät. Silti esim. Yölinnulla riittää omaa kuulijakuntaa, eikä se yleisö välttämättä lähde kuuntelemaan esim. Sinitaivasta, vaikka olisi kuinka monipuolista musiikkia.

Kuvitellaanpa, että kaikki tanssi.netissä listatut orkesterit alkaisivat soittaa laajasti monipuolista tanssimusiikkia. Samat tanssilajit tulisivat joka ilta, monesti jopa samat biisit illasta toiseen. Todennäköisesti siitä porukasta erottuisivat sitten vain muutamia orkestereita, ehkä lähinnä ammattitaitonsa puolesta, edukseen, ja alkaisivat saada suurimman osan keikoista. Loppuporukalle ei sitten enää keikkaa riitäkään, selitys on, että samanlainen bändi on jo buukattuna. Ja kuka viitsii käydä katsomassa Trio Turakaisia, kun samat tanssit ja biisit esittää paremmin Nosturipojat?

Eikö juuri siksi lavoilla tarvita erilaisia orkestereita? Bändejä, jotka soittavat nimiartistinsa, radiossa loppuunkuunneltuja iskelmiä? Pieniä trioja, jotka soittavat puhaltimet, haitarit ja kitarat kosketinsoittimiin tallennetuilta taustoilta? Bändejä, jotka kaivavat vanhoja arkistoja, ja soittavat tukat tötteröllä nostalgiaa rautalankatyyliin? Suomi-pop-artisteja, jotka kuulostavat lähes iskelmältä?

Minusta musiikkityylien moninaisuus takaa monenlaisten kävijöiden viihtymisen lavatansseissa, ja näin ollen kävijät myös takaavat lavojen elossa pysymisen. Lavoilla saattaa käydä silloin joku muukin kuin lavatanssikurssin käynyt. Sitähän tanssinjärjestäjät varmaan haluavat myös.

Jos haluttaisiin palvella vain lavatanssikursseilla aikaansa ja rahansa kuluttaneita ihmisiä, miksi ei järjestetä tansseja levymusiikin tahtiin? Tulee varmasti monipuolisesti, sopivalla volyymillä, oikeilla tempoilla esitettyjä kappaleita.

Minusta ainakin on erittäin hienoa, että lavakulttuuri tarjoaa erilaisille orkestereille mahdollisuuden päästä esiintymään, sekä monipuolisille että hieman kapeampaa repertuaaria esittäville eli niille profiloituneille bändeille. Uskon, että kullekin on kuulijakuntansa. Ja kyllä sieltä aikaa myöten sitten karsiutuu ne oikeasti huonot orkesterit pois.

Monipuolisen, monentyylisen ja elävän musiikin puolesta, ;o)

Juha B

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu