TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Koskenrannan lattiasta ja äänentoistosta (Nadi 2010-10-23 18:43)

Koskenrannan tapahtumakeskuksen varhaishistoriasta

Lutukolli
2010-10-28 18:50

Averell: Tietääkö kukaan mahdollisesti missä käytössä Koskenrannan tanssisalina oleva tila on ollut aiemmassa käytössä?

Eikö tuo ole todettu lyhyesti sekä tanssikeskus.fi ja Tapahtumakeskus Koskenrannan omilla verkkosivullakin. Eli se oli alkujaan Imatran Voima Oy:n (IVO) vesirakennuslaboratorio. En tiedä tarkalleen mikä osa tuota nykyistä tanssitilanakin käytettyä "halli-osaa" tai onko mikään sieltä vuonna 1939 perustetun vesirakennuslabran ajalta. Taitaa hallin seinällä olla jotain kuvia aiemman toiminnan ajoilta ja jotain historiaa. Jossain osassa rakennusta näkyy toimistorakennuksen lakattuja paneeliseiniä. Myös jotain putkenpätkiä ja venttiilejä on näkyvillä "muistona vanhasta" jossain nurkassa.

Arabianranta.fi-sivustolla on Vanhankaupunginkosken alueesta todettu mm.: "Vesirakennuslaboratorion hallissa suunniteltiin aluksi pienoismallien avulla eräiden Vuoksen koskien perkausta. Vesirakennuslaboratoriossa on sen toiminnan aikana tehty useita satoja mallikokeita ja lähes kaikki maamme suurimmista vesirakennustöistä ovat jossakin suunnitteluvaiheessa olleet sen tutkittavana. 1960-luvulla kokeiltiin suunnitelmia vesireittien liikennekäytöstä. 1970-luvulla merkittävimpänä kohteena olivat lämpövoimalaitosten mallikokeet."

1960-luvun puolivälissä eräässä toimintakertomuksessa lukee seuravasti: "Vesirakennuslaboratoriossa on suoritettu Vanttauskosken mallikokeita. Tie- ja vesi- rakennushallituksen tilaamana on tehty Saimaan kanavan sulkujen täyttöä ja tyhjennystä koskevat mallikokeet. Laboratorio järjesti selvityksen Kemijärven säännöstelyn vaikutuksista yläpuolisissa jokiuomissa, jonka vaatimat laajat virtaushäviölaskelmat tehtiin elektronilaskijaa käyttäen. Lisäksi suoritettiin tavanomaisia voimalaitossuunnitteluun liittyviä mallikokeita sekä Kemijoen että Emäjoen vesistöjä varten."

Minä kävin joskus 1990-luvulla muutaman kerran "vesilabrassa", kun Loviisan voimalaitoksen reaktoriastian hätäjäähdytysveden sekoittumista regastilassa mallinnettin kokeilla. Silloinkin suuren osan tuosta nyt tanssisalinakin käytetystä osasta täytti, muistaakseni jokin Vuotoksen altaan rakentamiseensen liittynyt, pienoismalli, jossa esikuvansa mukaisesti tiettyyn mittakaavaan skaalattuna tutkittiin suunniteltujen muutosten vaikutuksia vesistön virtaamiin.

Sitäkään ei ole tietoa, onko tuo betonilattia se laboratoriokaytön aikainen, vai täysin uudelleenvalettu, tai vain oikaistu ja pinnoitettu sitten jollain siihen sopivalla materiaaalilla. Noita betonin pinnoitemateriaaleja taitaa löytyä aika monelta valmistajalta eri kauppanimikkellä.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu