TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Fraasit ja osat - pientä selvitystä (Pete P. 2010-10-05 12:23)

Swing-kaava

Lutukolli
2010-10-12 14:52

Tämä kysymys kuuluisi varmaan paremminkin Etsijän kirjoituksen perään, mutta laitan sen nyt tähän kun tuo viittaamasi Hit the road Jack-biisi selvensi että kyseessä on 8 tahdin säkeistökaava. (Tuosta Etsijän tekstistä "... koska suurin osa hyvästä swingmusasta on kirjoitettu ns. swing-kaavalla, joka on 4x8 iskun mittainen. jotenkin aliatajuisesti olin tiedostavani että "swing-kaava" koostuisi neljästä tahdista, joissa kussakin olisi 8 iskua.)

Mutta nyt kysyisin mitä tuo Etsijän kirjoittama kohta "... ns. swing-kaavalla, joka on 4x8 iskun mittainen. Eli säkeistöt on fraasitettu näin: (88)(88)" oikein tarkoittaa. Aiemmin tässä ketjussa Pete P. Rock Around The Clock-biisin avulla sen kappaleen rakennetta ja samalla fraasi- termiä selventääkseen kirjoitti: " ... ja ko. kappaleessa yksi fraasi/säkeistö/osa kestää kaksitoista tahtia, eli kuusi "kasia" (48 iskua). Siitä ymmärsin että ainakin tuossa tapauksessa fraasilla, säkeistöllä ja osalla tarkoitettiin kaikilla samaa asiaa eli tuota 12 tahdin mittaista pätkää kappaleesta. Onko sitten noissa varsinaista "swingiä" olevissa kappaleissa jotenkin erilainen rakenne, että esim. säkeistö olisi jaettu kahteen fraasiin, vai mitä (88)(88)-merkintätavalla tarkoitetaan?

Kuulen kyllä tuossa linkaamassasi Hit the road Jack-videossakin noin 0:09 alkavassa ja 0:22 pättyvässä 8-tahdin pituisessa säkeistössä kaksi "jaksoa", joissa toistuu sama sointikulku (toivottavasti käytin oikein tuota Peten kuvaamaa asiaa), eli siinä yhdessä säkeistössä kerrataan neljän tahdin pituiset pätkät. Kuitenkaan niitä Peten roomalaisilla numeroilla kuvaamia sointukulkuja (duureja, septimiä, jne.) en kykene tuosta tunnistamaan. Ja vaikka tämä ei swingmusaa olisikaan niin varsinkin tuo YouTubesta löytyvä Ray Charlesin versio svengasi mukavasti.

PS: Ilmeiseti tässäkin biisissä on sitten laulusäkeistöjen alussa se edellisen fraasin (musiikin säkeistön) loppuun kuuluva kohotahti, koska noin 0:09 kohdassa "Hit the" -osuus on jo intron puolella ja ensimmäinen musiikin fraasi alkaa "road Jack"-lauluosuudella?

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu