TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Fraasit ja osat - pientä selvitystä (Pete P. 2010-10-05 12:23)

Fraasit ja osat, turistina kyytissä musiikkiasioissa :)

Lutukolli
2010-10-07 14:38

Jora: Tuossa rokkiesimerkissä en muutamalla kuuntelulla vielä huomannut intron loppukohtaa. Jos instrumentaaliosuuden alku ja loppu osuisivat aina rajakohtiin, ne kyllä huomaisi iskun tai parin tarkkuudella.

Aika vaikeaa sanojenkin perusteella. Lauseita tulee ja menee, mutta ne osien (A, B ..) rajat ovat hämäriä.


Pete P.:n antamien aikojen ja tyttöjen rytmityksen perusteella noin pääpiirteet sain selville. Piti vielä etsiä kirjastosta nuotit noiden tahtien (ja fraasien) rajojen tarkan tunnistamisen avuksi, vaikka en nuoteista soittokyvyttömänä mitään ymmärräkkään. Jos jotakuta tuollainen yksityiskohtien kanssa näprääminen kiinnostaa, niin Suuren toivelaulukirjan osan 3 sivuilta 237 - 239 (ainakin 15. painos 2006) löytyy tämä kappaleen nuotit ja sanat. En tiedä miten luotettavat nuo nuotit on tuon levytyksen suhteen, koska ilmeisesti kirjan nuotteja on toisinaan toimituksellisesista syistä jouduttu muokkaamaan.

Jos noita nuotteja ja niihin laitettuja laulun sanoja oikein tulkitsen Haley'n laulussa "Put your" -sanat on vielä intron lopputahdin puolella, mutta jatko "glad rags on" tämän "A-osan" puolella. Tuossa videossa (vai elokuvastako pätkä on) kamera vaihtuu juuri silloin. En tiedä nielaiseeko laulaja suurimman osan your-sanasta, paljoa en tallenteesta tuota kohtaa erota.

Tuon 12-tahdin säkeistön (ensimmäisen A-osan) loppu ei "osu yhteen" laulun lauseenrajojen kanssa. Joten samoin kuin tuo laulun ensimmäinen säkeistö alkoi (Put your -osuudella) intron puolella, niin myös laulun toisesta säkeistöstä "When the" -osuus on soitetun musiikin esimmäisen A-osan viimeisellä tahdilla (n. 0:24). Tuollainen samanlainen "vaiheensiirto" laulun sanojen ja tahdin loppujen kanssa on myös instrumentaaliosuuden (B-osa) lopussa (n. 0:52) jatkuen kappaleen loppuun asti. Ehkä tämä vaikeuttaa tässä kappaleessa näitä eri osien rajojen tunnistusta?

Tai sitten on toinen vaihtoehto, että "soittokyvyttömänä" tulkitsen ja tunnistan asiat väärin. Silloin toivon jokun musiikkia paremmin tuntevan korjaavan tämän sepustuksen.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu