TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
BUGG ja sen opettajat...... (Jakkeprkl 2010-09-30 22:15)

Buggin tanssimisesta

Seikkailija
2010-10-04 18:46

En oikein ymmärrä, minkä vuoksi buggia harrastava/ohjaava ei saisi olla ajan tasalla siitä, mitä bugg on tänä päivänä Ruotsissa. Kyse on ruotsalaisesta tanssista ja kyllä kai sitä pitäisi sen mukaisesti myös tanssiakin.

No tätä en tietystikään väittänyt. Lähinnä kyseenalaistin sitä, että kannattaako jokaista uutta virtausta lähteä seuraamaan. Riskinä on, että aletaan opettaa liikaa kilpalattiolle sopivaa buggia ja silloin saattaa tanssittavuus lavoilla kärsiä. Ajatus juontuu siitä, että tietyillä kursseilla on opetettu kuvioita, joissa seilataan edestakaisin tanssisuunnassa ja jos sitten näitä kuvioita menee lavoilla, niin törmäyksiä on odotettavissa.

Kun Suomessa järjestetään bugg-leirejä, joissa on ruotsalaisia ohjaajia, koetaan se positiivisena asiana.

Itse tykkään monista ruotsalaisista ohjaajista siksi, että heillä on iloisempi ote tanssiin ja musiikki on mukaansatempaavampaa. Suomalaisilla on vähän taipumusta synkistelyyn. Sinun kursseillasi, Suke, en ole koskaan ollut, joten en tiedä opetustyylistäsi. Mutta yleisesti ottaen on mukavaa käydä eri opettajien tunneilla juuri sen takia, että saa uusia tuulahduksia tanssiinsa.

Jos haluaa käyttää tuota oikeutta hyväkseen tekemällä askelvariaatioita ja kikkailuja, niin mitä sitten?

Tästä heräsikin hyvä kysymys. Miten omilla kursseillasi näitä alat opettaa? Ihanko alkeiskurssilta lähtien vai vasta konkaritasolla? Nimittäin mitä olen seurannut lavoilla bugg-tanssijoita, niin saa olla aika monta tanssikilometriä takana, ennen kuin jalkavariaatiot onnistuvat niin, että se ei haittaa vientiä. Vähemmän tanssineilla niistä tuntuu olevan vain haittaa.

Mitä tulee siihen, että tanssitaan sääntöjen mukaisesti tai ainakin lajinomaisesti...Mitä sitten? Ketä se haittaa?

Tätä aihetta jo sivusinkin. Ei mitään, niin pitkään kun lajinomaisuus ei haittaa liikaa muita ihmisiä lavoilla. Jos katsoo uusimpia kilpabugg-videoita ja asettaa sitten mielessään nuo tanssijat ruuhkaiselle lavalle, niin ainakin itselleni tulee heti ensimmäisenä mieleen törmäykset. Mutta sinänsä kilpabugg sopii lavoille, kunhan vain osataan opetuksessa soveltaa kuviot ja eteneminen lavaympäristöön.

Opettajilla/ohjaajilla täytyy mielestäni olla selvillä se, että mistä on kysymys, kun tanssitaan ruotsalaista tanssia nimeltä bugg.

Käsitykseni mukaan ruotsalaisillakin on eri tyylejä tanssia buggia, joten ei varmasti liene helppoa määritellä tarkkaan, mitä on bugg. Toivon vain, että lavatanssikursseilla opetetaan sellaista buggia, mikä soveltuu lavalla tanssittavaksi eikä mennä pilkuntarkasti viimeisimpien kisasääntöjen mukaan. Ja lisäksi sallitaan eri tyylit, kunhan ne eivät häiritse muita.

Kirjoittajan avainsanat: bugg

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu