TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lisää esimerkkejä - eri aaltoja (Twototango 2010-09-28 17:30)

Käytettävistä termeistä

Lutukolli
2010-09-29 14:14

Tahdikas: Aloittelijana haluaisin kysyä, mikä olisi sopiva termi kuvaamaan sellaista musiikin elementtiä, joka ei osu yhteen tahdin, säkeen, fraasin, säkeistön tai muun määritellyn kokonaisuuden keston kanssa?

Vaikka sinä kuvailet ja etsit sellaista elementtiä (ja termiä) mikä ei osuisi yhteen minkään osan kanssa niistä ajallisesti säännöllisenä toistuvista jaksoista, joista tanssimusiikkikin koostuu ja jotka kai ovat osa sitä mystistä (ainakin minulle vieläkin)kuvausta, jota kutsutaan musiikin metriksi. Niin tuosta huolimatta, voiko se hakemasi termi sittenkin olla juuri tuo metri. Jokunen aika sitten yritin selvittää sitä itselleni tällä kirjoituksellani . Toisessa siihen referoimastani artikkelissa mm. sanotaan:"Yleensä metrin ajatellaan olevan intuitiivisesti tunnettu säännöllinen perusta, jota vasten rytmi rakentuu ja hahmotetaan. Tämä käsitys ei ole aivan väärä; metri on jotakin laajempaa ja stabiilimpaa kuin rytmi." Sekä lisäksi:"Metri voi olla musiikista riippuen täysin mekaaninen tai hyvinkin joustava ja vaihteleva."

Palstan pääsivulta (Suomen tanssipalvelin = http://tanssi.net/index.html) Seuratanssi-osion kohdalta "Taustaa-Rytmin tunnistaminen" -linkkiketjua seuraamalla tullaan kirjoitukseen, joka alkaa Musiikin metri-nimisellä kappaleella. Hieman alempana Metrin löytäminen musiikista-nimisen kappaleen alla sanotaaan: "Metrinen rakenne kuuluu musiikissa useilla toisiaan tukevilla tavoilla. Tottunut kuuntelija kuuntelee niitä kaikkia ja hahmottaa rytmin eri tekijöiden yhdistelmästä. Yleispätevimpiä metrisiä tunnusmerkkejä ovat seuraavat:

Melodia. Isoimmat intervallihypyt (sävelkorkeuden muutokset) osuvat usein tahdin rajalle, eivät kuitenkaan aina.
Sävelten kesto. Useimmiten kaikki sävelet katkeavat tahdin rajalla. Poikkeuksia esiintyy läinnä säkeistöjen lopussa. Nopearytmisissä kappaleissa kuitenkin kaikki sävelet saattavat katketa myös tahdin sisällä.
Soinnut. Sointu vaihtuu yleensä tahdin rajalla, mutta voi vaihtua myös tahdin sisällä.
Basson rytmikuvio on yleensä yksinkertaisempi ja selkeämpi kuin varsinainen melodia.
Laulu. Lauletussa musiikissa solisti yleensä lausuu tahdin alun selvästi painollisena. Laulu ei kuitenkaan välttämättä ala tahdin rajalta. Lauluun nojautumista rajoittaa myös se, että huono solisti saattaa laulaa pahastikin jälkitahdissa.

Tähän nyt tuli pitkä lainaus toistona tuosta palstan kirjoituksesta, mutta yo. tekstilainauksiin viitaten voisiko se kaipaamasi termi olla metri

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu