TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Keskustellaampa kahden orkesterin tarpeesta (Stefanus 2010-06-09 10:37)

Keskustellaampa kahden orkesterin tarpeesta

Jalat edellä
2010-06-12 13:09

Asiaa voi lähestyä myös toiselta kantilta, Tällaisella mitättömällä talousalueella, mikä maamme eittämättä on, ei ehkä olisi edes mahdollista järjestää koko-ajan kahden orkesterin iltoja.

Varsinaisia leipätyökseen esiintyviä orkestereja, jotka tienaavat mukavasti esiintymällä tai ainakaan levymyynnillä, ei takuulla ole montaa. "Kakkos-bändit" ovat useimmiten joko uransa alkutaipaleella, jäähdytteleviä konkareita tai asiaan vihkiytyneitä harrastajia, jotka tekevät arkisin ihan normaalia työtä.

Kaikesta "romantiikasta" huolimatta keikkamuusikon työ on todella kovaa. Ei siinä riitä että soitetaan mukavaa musiikkia tanssikansalle, hymyillään ja kerrotaan kaskuja. Ensin täytyy painella treenikämpälle, roudata kamat autoon, hankkiutua keikkapaikalle (usein jopa kauas, kun mestoja on vähän), pystyttää kamat, tehdä sound-check. Sen jälkeen tapetaan aikaa loisteliaissa back-stage tiloissa ja odotetaan esiintymistä. Sitten sitä soitellaan tovi ja taas odotellaan. Illan lopuksi, kun tanssijat jo lähtevät kotiin nukkumaan, pitää vielä purkaa ja pakata kamat, roudata ne autoon, ajaa treenikämpälle, taas roudata ja hikoilla.

Sitten vielä kotiin, suihkuun, jos enää jaksaa ja huomata että kohta pitää lähteä töihin reippaana ja esittää pomolle ettei harrastus haittaa pätkääkään omistautumista työhön. Ei varmaan tarvitse koskaan pelätä ainaisten yt-neuvottelujen aikana joutuvansa saneeratuksi kivan harrastuksensa ansiosta.

Kaikesta tästä saa takuulla kivan mielen, huikean korvauksen ja bonuksena voi kenties lukea mukavia kommentteja "infernaalisista volumetasoista".

Ehkä osaaltaan tämän takia viikolla ei ole tunkua kahdelle orkesterille. kyllä ohjelmatoimiston lupsakka myyntimies helposti koukuttaisi tanssinjärjestäjän ottamaan kaksi orkesteria, jos varmuudella pystyisi edes tarjoamaan kahta esiintyjää joka paikkaan koko ajan. Siitähän ohjelmatoimisto elää.

Summa summarum, harrastelija orkesterit (ei pahalla nimittäen) esiintyvät ja keikkailevat pääsääntöisesti viikonloppuisin, syyt varmaan jo selvät.

Jos tanssipaikat olisivat isompia, keikkapalkkiot sen myötä suurempia ja tilaisuuksia esiintymisille enemmän (enemmän mestoja ja iltoja) voi olla että meillä olisi enemmän ammatikseen soittavia esiintyjiä.

Väitän vahvasti, ettei tässä maassa riitä harrastajia kasvattamaan rinkiä sellaisiin mittoihin, että kehitys olisi aina vaan ylöspäin.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu