TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Salsamusiikkia tanssilavoilla (Averell 2010-05-03 12:36)

Laivaristeilyiden tanssimusiikista

Lutukolli
2010-05-04 13:47

Minun kokemukseni "laivaristeilyista" ei ole aivan noin masentavat kun sinun kirjoituksestasi sitä osaa tulkitsen.

Eniten kokemusta on Eckerö Line-varustamon Nordlandia laivasta lähinnä lauantaisin. Siellä tanssimusiikkia soittava orkesteri on kylläkin tanssiorkesterin nimellä, mutta vastaa tuota muilla noin kuukauden verran vuorossa olevaa "houseband"'iä. Varmaan noin neljän vuoden ajanjaksolta, kerran syksyisin ja keväisin en ole Nordlandialla kertaakaan joutunut pettymään tanssiorkesterin tarjontaan. Aivan samanlaista musiikkia ne bändit ovat soittaneet kuin keskimäärin lavoillakin ja toteuttavat tanssijoiden tai kuuntelijoiden toiveitakin. Ja muusikotkin ovat olleet suomalaisia, iästä päätellen jo aika kokeneita soittajia. Myös Norlandian tanssiparketti on ihan kohtuullisen kokoinen ja varsinkin lauantain menomatkalla Helsingistä Tallinnaan ei yleensä mitään ruuhkaakaan pääse syntymään.

Aiemmin lauantaisin on myös ollut mukana ns. bailubändi, jolla menessä on ollut yksi setti ja paluumatkalla kaksi. Nyt tänä keväänä se oli (ainakin sillä kerralla) korvattu vanhempaa diskomusiikkia soittavalla DJ:llä. Vaikka bailubändit ovat varsinkin paluumatkalla välillä soittaneet omaan makuuni turhankin kovaan on siitä selvinnyt käyttämällä korvatulppia. Mutta viime kerralla DJ käänsi hanikoitaan sen verran kovalle että ilmeisesti pääteasteet ylikuormittuivat ja äänet säröytyivät todella pahoin. Minusta oli kummallista ettei hän itse tajunnut mitään kummallista tässä, vaan vasta risteilyisännän huomautettua hänelle oli musiikki paluumatkalla hänen soittovuorollaan inhimillisemmän kuuloista.

Toinen risteilyreitti, josta minulla muutaman meno-paluun verran kokemusta, on Viking Line-varustamon Helsinki-Tukholma. Sielläkään "houseband" nimikkeellä soittavista poppoista en voi mielestäni valittaa etteivät hekään soittaisi tansittavaa musiikkia. Tarjolle ei varmastikaan aina tule kahta samaa tanssilajia peräkkäin, mutta minulle tällä ei ole niin suurta väliä. Ja iänikuisen valssi, foksi, tango, humppa, jne. tarjonnan korvautuminen jollain muulla on välillä oikein virkistävää vaihtelua. Vikingillä on ollut lisäksi "singers in concert"-otsikon alla esiintyvä ryhmä, taitaa tänä vuonna olla nämä ryhmät Ella Singers-nimelä, jotka puolenyön maissa vetämänsä tanssi ja lauluesityksensä lisäksi esiintyvät vuorotellen housebäandin kanssa. He tarjoilevat tuollaista suomalaisen ja ruotsalaisen tanssimusiikin yhdistelmää, joltakin tallenteilta tulevan säestyksen päälle livenä laulettuna. Tämän ryhmän musiikkivalinnat luulisi tyydyttävän myös ihan perinteiseen tanssilavamusiikkiin tottuneen kuulijakunnan makua. Minusta ainakin viime kuun matkan perusteella näytti että molemmat esiintyneet ryhmät yrittivät myös muuttaa kappalevalikoimaansa sillä tavalla että lattialle olisi saatu enemmän tanssijoita. Omasta mielestä tässä Headline- niminen, ilmeiseti pääosin unkarilaisista soittajista koostunut, bändi meni välillä hieman liialisuuksiin ylettemällä vallssitarjonnallaan. Mutta ainakin jotain vanhempia tanssijoita tämä näytti miellyttävän.

Minusta oman kokemukseni perusteella kummalliselta on tuntunut että usein kuuluu myös moitittavan laivojen tanssilattioiden ahtautta. Alkumatkasta välillä pääsee tassuttelemaan lähes tyhjillä parketeilla. Jossain vaiheessa saattaa tietysti tulla hieman ahtaampaa, mutta fuskaamaan sopii kyllä melko pienessä tilassakin.

Ja sitten se bailubändinkin tarjoama musiikkitarjontakin on ihan ymmärrettävissä, kun ainakin tuolla Nordlandian paluumatkalla näkee millä suosiolla se kansaa tanssialattille kokoaa. Siitäkin huolimatta että se tanssi omasta mielestäni muistuttaa enemmänkin yleistä heilumista. Mutta voiko enemmistö olla sittenkään väärässä tanssiasioissa?

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu