TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Bugg suomeksi! (?) (Cake 2010-03-15 12:05)

Humpalla Timbuktuun

Lutukolli
2010-03-16 16:52

Olisiko Matka Timbuktuun-kappale haitarijazzorkisteri Dallapén soittama jatsifokstrotti? Levyetiketissä varmaankin lukenee foxtrot.

Onhan kappale varmaan Hottiakin, koska Pekka Jalkasen mukaan (Suomen musiikin historia -Populaarimusiikki s. 281): "Hot tarkoitti sekä jazzin kuumaa sointia että ylipäätänsä uutta tapaa tehdä musiikkia". Jalkanen referoi tässä yhteydessä Eugen Malmsténin kirjoitusta Rytmi-lehdestä vuodelta 1934: "Hot on improvisoitu toisinto (variaatio) jostain teemasta tai oikeastaan jonkin melodian mielikuvituksellinen muunnelma - 'Hot' merkitsee kuumaa ja johtuu käsitykseni mukaan vain tavasta, jolla jokin tanssimuunnelma tulkitaan." Jalkasen mukaan hotin uudet sointi-ihanteet kuuluivat selvästi puhaltimien äänenmuodostuksessa, jossa sointi pehmeni ragtimeen ja salonkijazziin verrattuna ja elastisempana pystyi mukautumaan hotin ja swingin rytmiikkan. Klarinettien ja saksofonien uuden soinnin rajapyykkinä Jalkanen mainitsee Muistan sua, Elaine (1932)-kappaleen (http://www.youtube.com/watch?v=1SQBbATV-DU).

Swingin Jalkanen sanoo 1920-luvulla tarkoittaneen sekä painon siirtymistä pääiskulta sivuiskulle, että melodia- ja sävellysrytmin hiuksenhienoa irtautumista toisistaan (off-beat). Ensimmäisiä ituja suomalaisesta "svengistä" Jalkanen mainitsee olevan kuultavissa Yrjön orkesterin (ja Kaivohuoneen orkesterin) nimellä tehdyissä kansanlaulujen ragtimesovituksien levytyksissä (Raatikkoon-blues, Iso-Antti, Suomalainen rapsodia ja Minä seison korkealla vuorella) vuodelta 1929. Kuitenkin näitä paremmin Jalkanen toteaa swingin löytyvän edellä mainittulta Ramblers-orkesterin Muistan sua, Elaine-levytykseltä, jossa "säestysrytmissä paino on sivuiskulla ja melodiarytmin synkoopit ovat liudentuneet luistavammiksi".

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu