TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Swing fusku (Ytp 2010-02-04 11:19)

Swing fusku - lisää huonoja vastauksia

Walker
2010-02-09 16:05

Myytin syntymiseen on useita samanaikaisesti vaikuttaneita tekijöitä. Ohjaajat ovat käyttäneet yleisesti ilmaisua "fuskun hitaat ovat jiven nopeiden askelien fuskaamista". Olettaisin myytin vakiintuneen 80/90 luvun vaihteen tienoilla jive/lavajive/fuskujive hässäkän aikoihin. Aihetta myytin syntymiseen on aikaisemminkin, ja jo 50-luvulla järjestettiin rokkikilpailuja missä selostajan mukaan tanssittiin "varsin kesyä jiveä", jä tässä oli kysymyksessä triplettijive. Yleisesti kuitenkin silloin tanssittiin rock 'n' roll musiikkiin "rokkia" tai "rock 'n' rollia". Mitähän se "Kuriton sukupolvi" tanssikaan - jiveä, rokkia, vai rock 'n' rollia. Ne TAPit oli aika sidoksissa rock 'n' rollin.

Taustalla kummittelee myös "foksu" niminen tanssi. Käsitykseni mukaan foksu olisi ollut foksimusiikkiin tanssittu SSQQ-jiven kaltainen tanssi. Eli nimitys "foksu" olisi kiinnittänyt tanssin foksimusiikkiin, toisin sanoen foksu olisi ollut foksin avoimen otteen muodon nimi. Useampiakin kertoja olen yrittänyt aiheeseen paneutua, mutta aina olen jäänyt vastauksia vaille. Vai olisiko foksu tarkoittanut yhdistelmätanssina tanssittua foksia, eli foksia missä tanssitaan yhdistellen suljetun otteen osioita ja avoimen otteen osioita. Vahvoilla tanhu/kansantanssi -alueilla on tanssittu ainakin jonkin verran yhdistelmätansseja lähes kaikista perinteisistä lavatansseista.

...1976 on oikea vuosiluku...

Boogie woogie on historiaa - musiikkina. En muista että tanssista olisi missään muodossa käytetty boogie woogie nimitystä ennen nykyisen boogie woogien kehittämistä. Mutta eiköhän googlettamalla historiallinenkin boogie woogie tanssi löytyisi.

80/90 lukujen vaihteeseen ajoittuneesta nimikeskustelussa todettiin lavatanssina tanssitun jiven tarkoittavan SSQQ askelluksista tanssia mutta suomessa on hyvä nimi eli fusku tälle tanssille ja "jive" nimen voisi säästää suomessa tarkoittamaan triplettiaskeleella tanssittua tanssia. Tässä yhteydessä on muistettava, että suomessa on jo tässä vaiheessa kilpatanssiseurojen alkeiskurrsien seurauksena vahva triplettijiven taito käytännössä koko suomen alueella myös tanssilavoilla.

Vaikka lavatanssikursseilla jive opetettiin 1980 luvulla ja aikaisemmin lähes yksinomaan SSQQ-askeleisena. Kilpatanssiseurojen jive on ollut tietenkin triplettijiveä, ja sillä on oma vahva merkityksensä myös lavatanssina.

En muista 60-luvulta erityistä "rock" askelta, mutta senkaltaista tansittiin. Ensimmäisen kerran muista "rock" askeleen noin 80-luvun triplettijivekursseilta. Yhdistelmäfoksin "linkki" suljetusta otteesta avoimeen otteeseen jäi lähinnä mieleen missä tanssittiin rock-askeleen kaltainen askel. Mikähän se "linkki" olikaan millä palattiin avoimesta otteesta suljettuun otteeseen??!!

Jitterbugjive on erään tarinan mukaan syntynyt 1935 tai 1936 silloin kun jitterbuggia on alettu ensimmäisiä?? kertoja tanssimaan "smooth" tyylillä ja jättämällä tripletit pois. Oikeat jitterbugin tanssijat olisivat antaneet tälle tyylille halventavan "jitterbugjive" nimityksen. Nimitys olisi ollut käytössä hyvin lyhyen ajan ja ei ehtinyt vakiintua tanssin nimeksi. Saattoihan se nimi elää kuitenkin pienen harrastajajoukon keskuudessa(täysin oma oletus).

SSQQ-askellus löytyy käytännössä yhdeksi lähes kaikkien swingien ainakin vaihtoehtoiseksi askeleeksi - jopa lindyn. Jitterbugin löydät varmaan itsekin helposti, mutta lindy voi olla vaikeammin löydettävissä.

Kirjoittajan avainsanat: swing, fusku, swing-fusku, jive, ssqq, hhnn, jitterbug, lindy, hop, lindyhop

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu