TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Viennistä - kysymys (MLeena 2009-11-06 10:45)

Jalkojen vs. kehon rytmiikka

Pia M
2009-11-27 12:38

Katselin tässä juuri amatöörien lattaritanssin EM kiplailua telkasta ... ja totesinkin sitten äitini kanssa samaan ääneen että yksikään pari ei tanssinut musiikin tahtiin vaan heillä näkyi olevan oma rytminsä mutta aina oman parin kanssa keskenään sama -> ja hienolta näytti =)

Mistä katsoit rytmin? Jaloistako?
Kilpalattareissa, kuten muissakin lattareissa, rytmiikka lähtee esisisjaisesti kehosta joka sykkii rytmissä. Jalat seuraavat kehon rytmiä, mistä automaattisesti aiheutuu se että jalat eivät ollenkaan aina nakuta musiikin tahtiin.

Itse asiassa tanssi noin laajemmin, taidetanssin näkökulmasta, on juurikin kehon kokonaisvaltaista liikettä, ei pelkästään "rytmissä" tai "tahdissa" askeltamista. Askellähtöinen tanssi on koko laajassa tanssin genressä selkeästi vähemmistössä. Toisaalta nimenomaan meidän kulttuurissamme jalat ovat helppo instrumentti rytmin hahmottamiseen, keho vaikeampi: marssi on tuttu asia, mutta kehon liike liki syntiä.

Tämä kulttuurillinen tausta ja sen mukanaan tuoma problematiikka näkyy hyvin aikuisten harrastetunneilla kuten Bailatinot, Latinokset ym. Jalat saadaan pelaamaan ja askeltamaan kuvioita, käsien mukaan ottaminen edes yksinkertaiseen avoimeen kannatukseen on jo vaikeaa, käsien itsenäinen liike erittäin haastavaa, ja kehon syke ja liike ensisijaisena rytmin ilmentäjänä on vuosien oivalluksen tulos.

Vastapainona tälle sitten ne tanssikulttuurit joissa tanssi elää arjessa ja kuuluu joka tilaisuuteen...

..lipesi taas aiheesta, mutta livetköön :-)

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu