TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Viennistä - kysymys (MLeena 2009-11-06 10:45)

Lattareiden Väärä rytmi

Casimir
2009-11-27 13:00

"Suomalainen tanssimusiikki on tavallisesti sillä tavalla säännöllistä, että alajaksojen lukumäärä seuraavan tason jaksossa on vakio: joka säkeistössä on sama määrä säkeitä, joka säkeessä sama määrä tahteja ja joka tahdissa sama määrä iskuja. Perussyke ei yleensä ole kappaleen alin eli tihein metrinen kerros, vaan tyyppillisemmin toiseksi alin. Kappaleessa on yleensä sitäkin pienempiä rytmisiä elementtejä, mutta korva ei koe niitä selkeäksi perussykkeeksi joko siksi, että ne ovat liian tiheässä tai siksi, että ne eivät ole tarpeeksi säännöllisiä.

Useimpien sykäysten kohdalla musiikissa tapahtuu jotain: sävel alkaa soida, rumpu kumahtaa tms. Mutta yleensä kappaleessa on myös sykäyksiä, joiden kohdalla ei tapahdu mitään: edellisen sykäyksen kohdalla alkaneet sävelet saattavat jatkua katkeamattomina, tai musiikissa voi olla tauko. Kuitenkin kuulija kokee, että sykäys on siinä vaikka se ei kuulu.

Musiikin syke ei siis ole puhtaasti fysikaallinen ilmiö vaan osittain ihmismielen tuote. " - - - - - - - -

Loistavaa hengen tuotetta kuka liekään ensimmäisenä kirjoittanut tämän ei paremmin voisi enää sanoa!!! mutta mutta.... myös ei vain Suomalaisessa tanssimusiikissa vaan myös lattareissa etenkin cubana perusteisena on kaiken taustalla kulkeva Clave joka luo perus sykkeen. ja johon tanssia sovittaa askeleensa ei niinkään muuhun melodiaan eikä rytmiin vaan tämän on se metrinen peruste olisi sitten rumba tai cha cha tai bossanova tai eri tyyppiset salsat. "Kerroksellisen kudoksen pohjalta löytyy kappaleen läpi ulottuva nopeahko tasatahtinen pulssi, kappaleen perussyke."

Tämän joko aistii luonnostaan jos on saanut rytmiset geenit tai sitten on opeteltavissa kuuntelemalla esim. naisten single tanssimisessa ei muuta hyvää ole kuin sen musiikin tutuksi tuleminen ja rytmiä kuunteleminen.

mihin sen claven ajoitat = eli askeleen - viejänä tässä linkki rautalankamalliksi http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Salsa_2_3_Clave_On_2.png

eli tuohon 3 ruksin ekaan kohtaan tulee se Ykkös askel sijoittaa kaikissa tansseissa

Huom! että tämän esim. contra a´tiemposta kun rytmi kääntyy siirtyy aloitus kohta kahden tahdin kohdalla eri paikkaan ja tuntuu taas vähän hassulta fiilikseltä jos kuuntelee melodiaa mutta tämä metrinen perus syke ei muutu mitenkään eikä siten myöskään askel eikä kuviot.

kokeile viejänä ja seuraajana pyydä kavaljeeria viemään tällä tavalla oikeesta kohdasta.

Eli rautalanka malli yleisemmästä a´tiempo clavesta = eli rytmin metriseen myötäsuuntaan kapulalla kolistettuna ja tanssittuna

tämä on esim. perus salsassa kuultavissa http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Salsa_3_2_Clave.png

seuraava esimerkki metrisessä iskujen janassa.. sijoituksessa miten nämä kaksi tapaa ovat suhteessa keskenään jos tämä valaisee: http://www.salsa-merengue.co.uk/VidTutor/salsatwo/graphics/figure_4_2_stream_entry_points_large

ja naisen perusaskel molemmilla jaloilla merenquessa ( myös voi tanssia vain toisella jalalla kerrallaan riippuen miten mies vie)

Kun tähän lisätään isot gongat joita nyt on esim. metsäkedolla ja finkuilla

niin niiden ajoitukset ilmenee seuraavasta kuvasta http://www.danzalatina.co.nz/images-salsa-dance-christchurch/salsa-percussion-diagram.gif

tästä päästäkin hyvin monenkertaissena cha cha cha keskustelu säikeisiin, että mistä se alkaa.. esim Konturin & Paasikon VISE lattarikurssi harjoituksissa on tämä 4 & 1 alku sijoitettu juuri tuohon tärkeimpään 4 iskulle joka näkyy congan ääni-iskussa ja helposti kuultavissa.

Miksi tämän on tärkeä rumpusoitin? = no se saa salsaan sen keinuvan poljennon jota voi lantiolla tulkita, varsinkin naisten tanssi näyttää kauniilta ja eroottisemmalta.

Helppoa kuin mikä on tämä perus asia siis 2-3 tai 3-2 rytmiin tanssiminen

onhan niitä muitakin vaikka millä mitalla mutta kun nämä nyt kaikki hallitsisi niin muista ei enää niin nokon nuukaa.. eihän sitä kukaan osaa edes soittaa lavoilla toistaiseksi.. paitsi ulkolaiset vierailijat kerran vuodessa.

eri pohdinto tulee myöhemmin Bossanovasta jota toivoisi myös enemmän kuulevan Suomen tanssilavoilla.

Kirjoittajan avainsanat: Lattarin metrinen rytmi

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu