TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Liian kovaa . . . (SeinäKukkanen 2009-11-17 15:10)

Liian kovaa . . .ja sormenpäillä vienti

Andreas pks
2009-11-18 0:21

Nykyisin olen huomioinut, että tanssinopettajat käymilläni oppitunneilla opettavat ja kiinnittävät huomiota kädenalitusten avoimeen otteeseen eli ote vain sormenpäillä kevyesti molemmilla parin osapuolilla. Kiinnitys pariinsa on vain korkeintaan puolet sormen koko mitasta ikäänkuin sormet "kuppina".
Joku opettaja kuvailee asiaa niin, että miehen käsi on kuin pitäisi oluttuoppia pystyssä ja nainen laittaa kätensä sormet siihen tuoppiin. Siitä syntyy sellainen sormenpääote suunnilleen molemmile.
Sitten on aivan eri asia vuorostaan jos tanssii mm. rumbaa kiinteässä otteessa ja vie vaikka paikanvaihtoa.
Molemmissa tavoissa daamia miehen tulee ikäänkuin valmistella seuraavaa liikettä tai kuviota varten niin, että vienti on jatkumo ja sinne ja tänne vaan mennään kevyellä viennillä.
Naisissa on herkempiä seuraajia joille tarvitsee vain kevyitä vientiavuja osoittaa niin hehän sinne sitten menevät eli seuraavat kevyesti. Toiset voivat olla sitten ei niin kevyitä vietäviä ja jotkut varsin raskaita vietäviä eli vientiin pitää antaa enemmän voimaa osoittamaan minne on tarkoitus mennä tai kääntyillä kiinteässä otteessa.
Kädenalituksissa minua on opetettu, että viennin pitää olla selkeää ("ilman kohinaa") niin, että nainen tuntee kädestä selkeästi minne mies on viemässä naista.
Kaikenlainen humppaaminen miehen käsillä on sitä "kohinaa", josta ei Erkkikään saa selvää mitä tarkoitetaan eikä edes nainen välttämättä aina :) (vaikka hyviä ovatkin).
Kädenalituksessa vientiä opetetaan tehtävän "pienesti" ei siis voimalla ja ei riuhtoen.
Kerran narikassa eräs nainen oli lähdössä pois kesken tanssi-illan ja sanoi, ettei käsi kestä sellaista riuhtomista kun pitää niin vaan aina pyöriä ja pyöritetään voimalla.
Joidenkin miesten kädenalitustyylistä jo näkee, että siinä naisparka pyörii voimalla, mitenhän paikat kestää ja ei varmaan tuo voimakuvioden määrä kuitenkaan liene kovinkaan nautittavaa tanssia ainakaan naisesta.
Sitten taas taitavien viejien naiset tekevät pienen näköisellä viennillä mitä vaan ja tanssi on sujuvaa ja nautittavan tuntuista.

t. Andreas pks

Kirjoittajan avainsanat: Andreas pks

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu