TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Viennistä - kysymys (MLeena 2009-11-06 10:45)

Armeijan marssi

Marcos
2009-11-17 17:26

Herrat ovat ihan oikeassa kuten itsekin katson olevani. Ei minunkaan armeijassaolo aikanani musiikkia juuri marssiessa ollut käytössä, vaan tahti huudettiin, eikä tuotakaan ollut koko ajan. Vaikea sanoa, kumpaa marssija tuolloin enemmän käyttää oman askeleensa synkronointiin, näköhavaintoa edessä marssivan jalasta vai lähellä olevien muiden saappaista lähtevää ääntä. Hyvin mahdollista, että molempia, koska ne eivät ole ristiriidassa vaan periaatteessa johtavat ihan samaan tulokseen. Kulmamiehen rooli on tuossa merkittävä, muut seuraavat häntä. Näin siis, kun porukka on tottunut hommaan ja kulmamies ei kurillaan tee mitään erikoista.

Paraateissa on kuitenkin musiikki mukana, olen itsekin kerran itsenäisyysparaatissa marssinut. Koska tarkastelun alla oli musiikin ja liikkumisen synkronointi, pohjasin oman kommenntini armeijan marssimisesta juuri tuollaiseen tilanteeseen. Ennenmuinoin musiikkia käytettiin varmaan enemmänkin hyväksi, rumpalin näkee monasti aihepiiriin liittyvissä maalauksissa. Musiikkiin marssiminen synkronoituu niin, että kanta kopsahtaa katuun musiikin iskulle. Vähintäänkin kulmamies (tai osastoa johtava sotilas) joutuu sen tekemään, vaikka muut peesaisivat häntä. Syrjäsilmällä on sitten ilman muuta katsottava, että rintama pysyy suorassa, sovitettava oma askelpituus sen mukaan, mutta rytmistä en mene sanomaan, kumpi on tärkeämpi synkronointitekijä, näkö- vai kuulohavainto. Voi vaihdella, yksilöstä toiseen.

Mielenkiintoista paraateissa on muuten se, että vaikka ovat pitkiä, eivät yksittäiset osastot ole kauhean laajoja. Liekö juurikaan suurempia kuin mitä mahtuu 30x30 metrin alueelle. Ja sitten taas pitkä väli. Onko syynä se, että äänen kulkunopeus (reilut 300 m/s) alkaa aiheuttaa näkyvää vaihesiirtoa tuota isommilla yksiköillä. Se pilaa yhtenäisyyden idean, jos synkronointi pohjaa kuulohavaintoon. Onko hyvää videota yli 100 metriä pitkästä, yhtenä yksikkönä etenevästä marssijajoukosta, jossa näkisi yhtä aikaa etummaisten ja viiimeisten askelluksen (hyvin loivassa kulmassa etuviistoon otettu kuva)? Siinä ei voisi enää tahdistaa ainakaan jonkun soitetun musiikin mukaan. Tuollaista kuvakulmaa ja pitkää osastoa ei ollut edes tuolla sinällään upealla videolla.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu