TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Viennistä - kysymys (MLeena 2009-11-06 10:45)

Rytmitajun opettelu ryhmätunneilla

Päivi
2009-11-17 11:53

"Onko kukaan koskaan kohdistanut tanssikursseja nimen omaan näitä ryhmiä silmällä pitäen?"

Mielelläänhän sitä pitäisi kurssia mahdollisimman homogeeniselle eli saman tasoiselle ryhmälle, mutta jos alueella on vaikeuksia saada tanssikursseille ylipäätäänkään riittävästi oppilaita, tarkempi segmentointi on sula mahdottomuus.

"Tiedän että näihin ongelma ryhmään kuuluvilla on halu oppia tanssimaan (tiedän kokemuksesta) mutta valitettavasti tavalliset tanssikurssit eivät anna näille mitään, he vain turhautuvat ja luovuttavat. Ei kaikki jaksa alkaa etsiä yksityisopettajia jotta oppisivat alkeet, eikä kaikilla ole edes taloudellisia mahdollisuuksiakaan sellaiseen."

Minulla oli vuosi sitten alkeisryhmä, jossa oli keskimääräistä enemmän heikon rytmiajun omaavia henkilöitä. Aloitimme jokaisen tunnin musiikin sykettä yhdessä kuunnellen ja hakien. Myös jokaisen kappaleen alussa ohjeistukseni kuului "Syke!". Liikkeelle ei saanut lähteä ennen kuin oli etsinyt sykkeen kehoonsa ja tehnyt pari painonvaihtoa.

Tästä huolimatta osa oppilaista kadotti rytmin melkein joka kappaleen aikana kurssin loppuun asti. (Ehkä en sitten osaa ohjata asiaa oppilaille oikein?)

Musiikin teoriaa emme opiskelleet, koska suurin osa oppilaista tuntui muutekin kulkevan suorituskykyjensä äärirajoilla, vaikka etenimme kurssilla todella rauhallisesti. Tanssin teoriasta ja käytännöstä kaikille kävi kuitenkin kristallin kirkkaasti selväksi että hidas askel kestää kaksi iskua (sykettä) ja nopea yhden iskun (sykkeen).

Edellämainitun kurssikokemukseni perusteella siis uskon, että heikkorytmitajuisillekaan suunnattu ryhmäopetus ei toimi rytmitajun opiskeluun silloin, jos rytmitaju on erittäin heikko. Toki se on parempi kuin massakurssit, joissa rytmiasiat ohitetaan suurin piirtein mainintana.

Toinen huomio kurssistani: toiselle puolivuotisjaksolle osallistuivat heikoimman oppimiskyvyn omaavat henkilöt. Hieman nopeammin oppivat ilmeisesti pitkästyivät kurssilla. (Tässä syy, miksi rytmiasioita ei voida jauhaa normaalikurssilla yhden-kahden oppilaan tarvitsemaa määrää.)

Tällä hetkellä minulla on yksi yksityisoppilas, jonka kanssa käymme läpi juuri rytmin hahmottamista ja toteuttamista tanssissa. Raporttia mahdollisesti myöhemmin.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu