TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Päästäkää minut pahasta... (Humppaelvis 2009-11-11 4:07)

Kysymys tempojen laskemisesta

Walker
2009-11-14 13:11

"Ei niillä merkinnöillä ole niin väliä, se on tärkeää miltä ne kuulostaa".

Seuraavassa vähän omia tulkintoja...

4/4 ja 2/2 voi olla täysin identtiset time mukaan luettuna. 2/2 voi aivan hyvin sisältää saman tahdin pituuden kuin 4/4 ja siihen sopii hyvin neljä 1/4 iskua/nuottia, vaikka tahtimerkintä onkin 2/2. 2/4 on vähän kinkkisemipi, mutta se on lyhyin tasajakoinen osa, minkä muodostaa kaksi peräkkäista erilaisen timen omaavaa nuottia/iskua, eli periaatteessa sama kuin 4/4 ja 2/2 mutta tahti on jaettu kahdeksi tahdiksi. 2/2 on mielestäni oikeampi tapa ilmoittaa tahtilaji, koska siinä tahti koostuu kahdesta tasajakoisesta puolikkaasta ja ne puolikkaat pitävät sisällään sen "pitkän voimakkaan neljäsosan" ja "lyhyen heikon neljäsosan".

On täysin makuasia laskeeko humpan perättäiset eripituiset iskut/nuotit eri iskuiksi vai laskeeko sen niin, että eripituiset peräkkäiset iskut lasketaan yhtenä jaettuna iskuna. Tästä johtuen samasta sävelmästä esiintyy erilaisia tahtimerkintöjä ja myös iskujen lukumäärä voidaan ilmoittaa esimerkiksi 120 iskua minuutissa tai 240 iskua minuutissa.

On huomattava että harvoissa sävelmissä iskujen time on täysin samat tahdin sisällä. Ja vaikka olisikin niin muusikot antaa biisille oman elämän.

Silloin kun iskulla on selvästi voimakkaampi paino, niin silloin sen time luonnollisesti ainakin tuntuu pitemmältä kuin vähemmän painotetun iskun time. Humpassa kahden peräkkäisen iskun time eroaa niin paljon toisistaan että se lyhyen timen iskun voi olettaa olevan vain osa voimakkaasti painotettua iskua, eli jaettu isku samaan tapaan kuin suffle-rytmissä tai beatissa jälkimmäisen puolikkaan isku jää voimakkaan ensimmäisen puolikkaan iskun "alle".

Kirjoittajan avainsanat: humppa, tahti, isku, paino, jaettu isku

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu