TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Viennistä - kysymys (MLeena 2009-11-06 10:45)

Väärä rytmi - nyt valkeni!

Marcos
2009-11-14 10:18

Komppaan täysin Petteriä. On kyllä aikamoista lavatanssikansan aliarvioimista, että 80 % ei tanssisi rytmiin. Linnan juhlien tanssijoihin tuo lausuma sopisi paremmin.

Yksi (viejätanssija) voi haluta tanssia niin, että jalkapohja kopsahtaa aina lattiaan musiikin iskulla. Toinen haluaa tarkoituksella tanssia jälkirytmiin, hän haluaa, että hänen liikkumisensa ilmentää viipyilevää, letkeää rauhallisuutta, tai kenties pidätetty, eroottista jännitettä...

Kolmas haluaa tanssia niin, että kontaktipisteessä (vaikkapa palleanseudulla) pariin tuntuva vientisykäys osuu musiikin iskulle, jalkojen ajoituksesta viis. Neljäs panee vielä paremmaksi, haluaa, että kontaktipisteessä tuntuva sykäys tulee hiukan jälkijunassa. Viides tanssii niin, että kuvioiden ensimmäinen askel on aina iskulle, muutkin usein, mutta välillä askel otetaan kuvion tuohon kohtaan osuvan, liikkeen saneleman, kropan luontaisen liikerytmin mukaisesti, ei iskulle, vaan johonkin muuhun kohtaan. Seuraava askel kenties sitten jo iskulle. Kuudes tanssii niin, että musiikin tulkintansa sanalemana tai ihan vain kurillaan tekee välillä muutamia jälkirytmisiä askeleita, vaikka ne eivät johdukaan liikkeen suorittamisen vaatimuksesta. Palaa sitten taas perusrytmiinsä. Jne. Lisäksi joku voi tuon musiikintulkintapuolen liikkumisessaan perustaa lauluun, joku melodiasoittimeen, joku rytmisoittimeen.

Kuinka voi ulkopuolinen ruveta sanomaan, että ei tanssita rytmiin? Kaikissa noissa tapauksissa rytmi on hahmotettu, mutta tavat, joilla rytmiä halutaan omassa liikkeessä toteuttaa, vaihtelevat. Armeijan marssisshan asia on simppeli: toteutat niin, että isket saappaankoron katuun aina musiikin iskulle.

Ei noista tyyleistä mikään lavalla tanssittuna ole väärä. Vääränä pitäisin itse jatkuvaa eturytmiin tanssimista ja sitten sitä, että tanssi liukuu koko ajan enemmän ja enemmän pois rytmistä tai ei ainakaan osu musiikkiin säännönmukaisella, loogisella tavalla. Tanssija ei kykene lainkaan hahmottamaan musiikkia ja tanssimaan siihen, tanssii eri tempolla kuin musiikki etenee.

Tarkoittaako siis 80 % sitä, että nuo 80 % eivät tanssi kuin tuo esimerkkihenkilö yksi? Vai esim. noita viimeisiä asioita, eturytmisyyttä tai tanssitempon ja musiikkitempon erilaisuutta?

Ylläoleva oli toki viejänäkökulmasta katsottua, vietävillä voi olla toisenlainen näkemys...

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu