TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Viennistä - kysymys (MLeena 2009-11-06 10:45)

Rumbasta, bolerosta ja beguinesta

Lutukolli
2009-11-13 17:15

Pitääkö tähän soppaan (rumba, bolero ja bequine) lisätä vielä termi laulusamba. Martti Metsäkedon orkesterin levyllä Saanko luvan on Ave Maria-niminen kappale, jonka kuvaus on hidas laulusamba. Levytekstissä Heikki Kahila kirjoittaakin siitä: "Tämä on samba-cancaoa. Kansainvälisen tanssikulttuurin käyttämät samba-askeleet eivät siihen sovellu, mutta rumban kuviot solahtavat Ave Mariaan hienosti. Kappale on alkuperäiseltä nimeltään Ave Maria no morro."

Toinen hieno rumban askeleilla menevä kappale levyllä on Angelitos Negros, jonka nimike levykannessa on hidas rumba. Siitä Kahila kirjoittaa: "Rumba on sitkeästi iskostunut kuubalaisen rytmilajin nimeksi vaikka tarkoittaakin tanssitapaa, joka toteutetaan boleron tai beguinen rytmiin. Vastuuta kömmähdyksestä kantavat kuubalaista musiikkia kaupallistaneet amerikkalaiset levy-yhtiöt ja Hollywoodin elokuvateollisuus. Tanssikaamme siis rumbaa upean boleron Angelitos Negrosin tahtiin."

Levyllä on myös Bolero niminen bolero ja sitä on kuvattu sanoin: "Bolero on paritanssikansalle, jos mahdollista vieläkin vieraampi tanssirytmi kuin beguine tai rumba. Yhteistä on, että ne kaikki tanssitaan foksina. Bolero on alun perin espanjalainen kolmijakoinen rauhallinen soolo- tai paritanssi, joka siirtyessään Atlantin yli Kuubaan vaihtoi myös rytmilajinsa 2/4:ään tai 4/4:ään."

No tästä ei ollut mitään apua tuohon Avanaqin kysymykseen boleron ja bequinen eroista. Pitääkö vain ostaa tuo Saccy Sand'in levytyksistä CD-kokoelma ja testata kuuleeko niistä amatööri mitään eroja?

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu