TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Päästäkää minut pahasta... (Humppaelvis 2009-11-11 4:07)

Kysymys tempojen laskemisesta

Lutukolli
2009-11-11 15:38

Lutukolli: "Mutta eikö tuo 120 iskua/min olisi voitu kirjoittaa esimerkiksi 4/4-tahtilajiin ja 240 iskua/min sitten vaikka 7/8-tahtilajiin. Silloinhan käsittääksen ne "kuulostaisivat" yhtä nopeilta?"

Päivi: No nyt kyllä putosi Päivi kuin eno veneestä, vaikka musiikin teoriaa vähän ymmärränkin... Ja vähän matematiikkaakin... :-P


Minä tarkoitin vain sitä että jos kappale on kirjoitettu nuoteille 4/4- tahtilajissa ja siihen on sitten präntätty tempo merkintä 120 iskua/min. Niin eikö silloin soittaja koittaisi soittaa sävellystä siten että tuon "perussävelen" (tai iskun) = 1/4-osanuotin soinnin kesto olisi 1/120 minuuttia eli 0,5 s. Ja muut merkityt nuotien kestot vastaavasti.

Siten jos toinen kipale olisi kirjoiteettu esim. tuota 7/8-tahtilajia käyttäen, ilmaisisi se vastaavasti perusnuotin olevan 1/8-osanuotti. Ja jos sille tempomerkintä olisi 240 iskua/min olisi siinä sävelyksessä 1/8-osanuotin soinnin kesto 1/240 minuutia eli 0,25 s. Silloin molemmissa sävelmissä kokonuotin soinnin kesto olisi sama aika eli 2 s. Ja jos molempiin olisi kirjoitettu sama rytmikaava vaikkakin hieman eri merkinnöin pitäisi niiden kai kuuntelijan korvissa kuulostaa "yhtä nopeilta".

Siksi yritin kysyä voisiko olla kyse jostain tuollaisesta erosta. (Vai onko tuo minun oletus tempomerkinnöistä nuoteissa aivan väärä - joskus aikoinaan radiossa kuulutettiin vain tempo moderato tai tempo allegro?) Mutta sinä selvennit vastauksellasi että kyse onkin joihinkin musiikkitallenteisiin merkityistä arvoista. Voisiko niissäkin olla sitten jostain edellä esitetyn kaltaisesta syystä tulleesta käsite-erosta. Tai sitten on vain kyse "painovirheestä".

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu