TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Hidas valssi - liikemäärä (Nippo 2009-11-04 18:08)

Tanssien vakioinnin alkumetrit

Lutukolli
2009-11-11 10:53

Joissain tarinoissa kerrotaan "The American Society of Professors of Dancing" -nimisen yhdistyksen vakioineen esimerkiksi foksin askeleet vuonna 1914, vähän sen jälkeen kun samaisten kertomusten mukaan Harry Fox oli ne ensin askeltanut teatterin esityslavalla. Tämä samankaltainen kuvaus on The Fox Trot -kohdassa myös Dance History Archives-verkkosivulla, jota tämän palstan ylläpitäjä kuvaa seuratanssin historia-osion lähteitä-kohdassa laajimmaksi verkosta löytyväksi kansainväliseksi tanssihistoriaa käsittelevä sivustoksi.

Siellä vielä tarkemmin mainittu päivämäärä 3.9.1914 viitannee The New York Times lehden kyseisen päivän numeroon, jonka sivulla 7 ilmestyi lyhyt artikkeli otsikolla: "Will Not Retrive Old Dances." Siinä kerrotaan kyseisen yhdistyksen hallituksen (Executive Board) aloittaneen edellisenä päivänä pidetyssä kokouksessa toimet, joilla useiden uudenaikaisten tanssien, kuten Pariisilaisen tango-version, "takkuilun" (the hesitation), one-step'in, foxtrot'in, maxixe'n ja Brasilialaisen polkan askeleet standardoitaisiin. Sen sijaan Lu Lu Fado-, Ta Tao- ja La Furlana-nimisiä tansseja ei yhdistyksessä silloin pidetty tanssiparketeille sopivina lajeina. Artikkelissa myös mainitaan että hallituksen nuoremmat jäsenet jyräsivät enemmistöllään ne vanhemmat jäsenet, joiden mielestä myös polkka ja valssi olisi pitänyt elvyttää. Artikkeli on luettavissa PDF-muodossa osoitteessa http://query.nytimes.com/mem/archive-free/pdf?_r=1&res=9B0DE1DD1638E633A25750C0A96F9C946596D6CF

Jo 1880-luvun puolelta löytyy The New York Times-lehden arkistosta artikkeleita, joissa on kerrottu tämän (The American Society of Professors of Dancing) yhdistyksen vuosikokouksista, kuten artikkelissa otsikolla: "IN AND ABOUT THE CITY; TEACHING PROFESSORS TO DANCE. IMPARTING NEW STEPS AND REMINISCENCES TO EACH OTHER." (9.9.1885) tai "BETWEEN HOP AND GLIDE.; PROFESSORS OF DANCING BRING THE WALTZ STEP NEAR TO PERFECTION." (11.9.1888) Aikaisemmassa artikkelissa 21 vuotta tanssinopetuksen alalla toiminut Mr. Asher kertoo hänen mielestään olleen suuren erehdyksen sen että on kehitetty uusia tansseja. Ja yhdistyksellä olisi jo tarpeeksi työtä entisten tanssien kuvioiden parantamisessa ja yhtenäistämisessä. Jälkimmäisessä neljä vuotta vanhemassa kirjoituksissa kuvataan mm. että askelkuviot on jo saatu aika yhteneväisiksi yhdistyksen toimesta ympäri maata. Ja yhdistyksessä on jäseniä myös muista maista. Kokouksessa on myös esitelty uusia askeleita, kuvioita ja tansseja. Niistä on sitten keskusteltu ja sovittu yhteisestä tavasta, joilla tansseja opetetaan.

Jos yo. suorat linkit eivät toimi voi mennä suoraan NYTimes.com:in arkistosivulle, josta voi oikean aikavälin antamalla etsiä kyseisiä tai muitakin ko. yhdistyksen uutisointiin liittyviä kirjoituksia.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu