TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Olisiko aika miettiä... (Humppaelvis 2009-09-29 4:21)

Mitä lajeja kuuluu soittaa?

Seikkailija
2009-09-30 18:00

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tuosta "vaatimuksesta" että joka ilta pitää tulla jenkka, polkka ja masurkka olisi jo korkea aika luopua.

Komppaan. Minua kyrsii eniten noissa lajeissa se, että ne on melkein kaikilla orkestereilla samat biisit, joita hinkataan vuodesta toiseen. En jaksa innostua Säkkijärven polkasta joka pahuksen ilta! Aivan samoin en kyllä innostu esim. Punatukkaiselle tytölle -tangostakaan, jota kuulee liikaa, mutta pointtini onkin, että jenkan, polkan ja masurkan poljento toistaa liiaksi itseään. Voisin muuttaa käsityksiä näistä lajeista, jos tosiaan niihin tulisi hieman vaihtelua. Jotain kai se kertookin siitä pakkopullasta, että aina soitetaan samat kappaleet, vaikka muuten ohjelmistoa muutetaan muiden tanssilajien suhteen.

Joku mainitsi esimerkkinä Finkut, joka soittaa kyseiset tanssilajit. Jep, mutta sittenpä ei enää ohjelmistoon mahdukaan samboja, chachoja, valsseja eikä swingejä (esim. Kisaranta 25.9.). Eli se on tosiasia, että jostain on myös luovuttava. Okei, olisi Finkut tosiaan voinut luopua vaikka yksistä fuskuista, buggeista ja hituribiiseistä, mutta onko siinä järkeä, koska juuri niillä lajeilla on eniten väkeä lattialla! Ne ovat muotitansseja tällä hetkellä. Näkeehän sen kursseistakin, kuinka ne pullistelevat väkeä fuskua ja buggaa reenaamassa. Ja sitten taas hitureita kaivataan, jotta joku ees joskus lavalla rakastuisikin. ;)

Itse ahkerana lavakävijänä suosittelisin orkesterin soittavan ainakin seuraavia lajeja ja perustelut miksi:

valssi - perinnelaji, jonka suosio on toistaiseksi vankka hidas valssi - monet pitävät tätä hitaiden aatelina, osaaminen kasvanut foksi/fusku - ei liene epäselvää, miksi pitää soittaa bugg - hyvin suosittu tällä hetkellä; helppo oppia tanssimaan välttävästi tango - ei kaipaa perusteluja, suosio todella vankka jive/BW/rock'n'roll - ilta kaipaa revittelyä; nuorison suosiossa rumba - voi tanssia kummassakin otteessa; miellyttää lähes kaikkia, luulisin cha cha - hyvin suosittu ainakin etelässä, jonka voi tanssia myös foksilla polkka - mielestäni yhdet polkat illassa on must. Kuuluu omasta mielestäni lavameininkiin, vaikka vähän siinä ja siinä onkin. hitaat - lasken tähän slowfox-tyyppiset, trioli-rytmitykselliset tai Oikeesti-tapaiset kappaleet. Lavailta kaipaa mielestäni rakkausballadeja, jolloin rakastuneet pääsevät nojaamaan toisiaan vasten ja tanssikaverit fiilistelemään

Tästä eteenpäin orkesteri saisi mielestäni miettiä, mitkä lajit ottavat ohjelmistoonsa sopien omaan tyyliinsä ja myös miettien tanssipaikan ikärakennetta ja aktiivitanssijoiden määrää. Nyt perustelut, miksi tietyt tanssilajit eivät mielestäni ole pakollisia joka tanssi-ilta:

humppa - olisi jännä kuulla kenen ilta menee pilalle ilman humppaa. Minun iltaani se ei ainakaan koskaan ole pelastanut. Mutta toki tykkään monista humpista. Minusta se ei kuitenkaan ole mikään must-laji. Toki vanhemman väen paikoissa kuuluu soittaa. samba - mukava tanssi, mutta aika harvaa on monesti lavalla sambojen aikana. salsa - ei ole vielä vakiinnuttanut paikkaansa lavaohjelmistossa, mutta kovaa vauhtia varmaan tulossa. Ei kylätaloille, mutta nuoremman väen paikkoihin kyllä. masurkka - sen verran vähän sitä tanssitaan, ettei ole minusta mikään pakollinen laji, mutta aktiiviväen paikoissahan sen voi soittaa jenkka - Aika harvan ilta menee varmaan pilalle ilman jenkkaa... swing - lindarit ovat vielä suht harva ryhmä, mutta koko ajan lindynkin osaaminen lisääntyy, joten aktiiviväen paikoissa sen voi soittaa, koska sen voi osaamattomat tanssia fuskuna, foksina tms. argentiinalainen tango - on loistava lisä iltaan, koska sitä pystyy tanssimaan myös tavallisen tangon askelluksella. Mutta ei tämäkään mielestäni mikään must-laji ole. twist - Sopii tiettyjen orkesterien tyyliin, mutta ei mikään must-laji. Joskus hieman ketuttanut, kun bändi alkanut soittaa kolmansia twistejä illassa.

Nämä ovat minun mietteitäni. Saa kommentoida vapaasti.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu