TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Olisiko aika miettiä... (Humppaelvis 2009-09-29 4:21)

Jenkka, polkka ja masurkka

Lutukolli
2009-09-30 10:44

Tapani: Onko mikään näistä tansseista suomalaista perua? Polkka ja masurkka eivät ainakaan ole, jenkan historiaa en muista. Tuskin on suomalainen tanssi alkuperältään sekään.

Tanssipalvelin: "Jenkan kantamuoto on sottiisi, joka saapui meille tiettävästi 1800-luvun lopulla. Sottiisin nimi, alkukielellä schottische, viittaa Skotlantiin, mutta tanssi ei ole kotoisin sieltä vaan Saksasta. Schottische oli suunnilleen sama tanssi kuin rheinländer, ja se oli alun perin polkan hidas muoto, myös baijerilaiseksi polkaksi sanottu. Tanssin saksalaiseen alkuperään viittaavat myös jenkan rinnakkaisnimet saksanpolkka ja tyyskä. Osa lähteistä yhdistää sottiisin myös écossaise-nimiseen kontratanssiin; sana "schottis" selitetään sanan "écossaise" muunnelmaksi. Suomalaisen sottiisin askelikko on muuten samanlainen kuin jenkan, mutta siitä puuttuvat hypyt. Sottiisi muuttui hyppyjenkaksi vuoden 1900-paikkeilla, ja nimi vaihtui samoihin aikoihin. Sanan "jenkka" alkuperää ei tiedetä. Myöhemmin jenkasta on syntynyt paikallisia muunnelmia."

Yksi selitys jenkka nimelle on ruotsin kielen sana jämkä, joka liittyisi jenkan tanssitapaan, siihen kun parittain vastatusten otetaan ns. tasaavat sivuaskeleet [H. ja P. Kahila, Kun Suomi sanoi Saanko luvan]?

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu