TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tannsivan yleisön mielipidettä kaivataan valssista (Humu 2009-09-10 19:05)

Vanha foxi!

Lutukolli
2009-09-23 15:56

Tanssi kengät: Kuka tietää milloin alettiin opettaa tätä nykyistä foxia ja minkä takia?

En tiedä varmasti mitä kysymykselläsi ajat takaa, mutta ei sinun välttämättä tarvitse Walkerin mainitsemaan pölkkyosastoon päätäsi survaista.

Useasta tanssista löytyy myös tämän Tanssipalvelimen pääsivun Seuratanssit-Taustaa-valinnan alta palstan ylläpitäjän tekemät suomalaisen seuratanssin yleisimpien tanssilajien kuvaukset sekä suomalaisen seuratanssin historiaa-osio. Kuitenkaan foksin kuvauksen (http://www.tanssi.net/fi/tausta/foksi.html) alusta ei löydy mitään lyhyttä historia-osoita, eikä sitä ole mitään kirjoitettu suomalaisen seuratanssin historiakuvaukseenkaan, jonka todetaankin olevan toistaiseksi katkelmallinen sekä että teksti tulee ajan mittaan vähitellen täydentymään. Ja viisiaskelfoksistakin on lyhyhesti todettu: "Viisiaskelfoksi on foksin vanha muoto, jota tanssittiin Suomessa 1950-luvulle asti."

Suomalaisen seuratanssin historiaa-osion lopussa Lähteitä-kohdassa viitataan Dance History Archives-sivustoon (http://www.streetswing.com/histmain.htm), jota kuvataan "laajimmaksi verkosta löytyväksi kansainväliseksi tanssihistoriaa käsitteleväksi sivustoksi". Sen fox-trot teksti löytyy osoitteesta (http://www.streetswing.com/histmain/z3foxtrt.htm) ja siinä sanotaan foksin olevan periaateessa tuusteppiä (two-step) "hieman tasaiskuista rytmiä murtaen". Ja tanssin olisi "loogisimman kertomuksen" perusteellä kehittänyt tanssiteatterissa 1914 esiintynyt Harry Fox. Saman lähteen mukaan yhdistys nimeltä "American Society of Professors of Dancing" olisi ryhtyneet jo saman vuoden syyskuussa standardisoimaan foxtrotin askelia. Tätäkö kysymykselläsi tarkoitit? Em. kuvaus myös jatkuu hieman pidemmälle ja kertoo myös joitain vaihtoehtoisia kehityskaaria ja "keksijöitä".

Jos tuo Fox'in 1914 "lanseeraama" foksi ei vastannut kysymystäsi, niin voit katsoa hakusanalla foksi tanssinetin vanhoja keskusteluketjuja (http://tanssi.net/keskustelu/s/k/index.html). Niistä yhdessä Krisse kirjoitti muinoin Vanhaa foksia ja muuta tanssiasiaa vaihteeksi-nimisessä viestissä. Liekö siinä kuvattu J. Tahvanaisen opettama tanssi se wanha josta kysyt. Myös hitaalle lavafoksille on oma keskusteluketju, sekä foksin nimistäkin ( slow fox ja foxtrot) on joskus kirjoiteltu tässä ketjussa ja tässä oli sanottu hitaan lavafoksin muistuttavan lähinnä slowfoxia, ja nopean quickstepiä.

Vielä lopuksi kertauksena tähän alle on lainattu foksi-hakusanoilla löydettävitä jutuista Aragorn-nimimerkin 2005 kirjoittama teksti (http://tanssi.net/keskustelu/s/90/92436.html#t ) otsikolla:
Fox's Trot ja sosiaalitanssi, Aragorn, 2005-02-08 10:06
Okei, näinhän se oli. Esimerkiksi sivu www.centralhome.com/ballroomcountry/foxtrot.htm kertoo elävästi tästä alusta: Vuonna 1914 suuri New York Theatre muutettiin jättiläismäiseksi elokuvateatteriksi, johon kalifornialainen vaudeville-näyttelijä, taiteilijanimeltään Harry Fox, palkattiin esittämään ohjelmaa filmien väliajoilla. Samalla teatterin katolle perustettiin tanssisali Jardin de Danse, Tanssipuutarha, Tanssitarha.

Fox esitti alakerrassa originaaleja askelluksia ja New Yorkin kerma yritti tanssia niitä yläkerrassa, New Yorkin katolla, ja jotenkin tähän liittyy tuo erinomainen tanssiryhmä Vernon Castles: "Ei ollut epäilystäkään etteikö foxtrot ollut originaalein ja innostavin heidän monista tansseistaan." Kun lahjakas G.K. Anderson siirtyi Lontooseen, hän opetti eurooppalaisille oman näkemyksensä foxtrotista.

Foxtrotin alkavaan suosioon liittyy myös vahvasti nyt paljon keskusteltu sosiaalitanssi. Salonkitanssien suosio oli valtavassa nousussa, ja tarvittiin tanssimuotoa, joka voisi ilmaista "hitaasti synkopoitua 4/4 rytmiä" mutta pysyä silti "paikallaan", koska pidettiin epäsosiaalisena tanssiessaan ravata ympäri tyylikästä tanssisalia silloin kun ihmisiä oli paljon. Paikallaan huojuen - kuten edelleen näemme amerikkalaisista sarjafilmeistä - saatettiin parin kanssa keskustellen nauttia ajan ykkösbändien ja solistien erinomaisesta musiikista heidän kokeillessaan Amerikan uusia ja innostavia biittejä ja soundeja. Tätä paikalla tanssimista kutsuttiin ensin crush'iksi, joka tarkoittaa tungosta, jauhaantumista ja myöskin slangisanana ihastumista, ja sitten rytmitanssiksi. Ja tätä kutsutaan Amerikoissa nykyään "sosiaalitanssiksi".

Mutta tanssin aikana vaeltamistakaan ei kokokaan jätetty, ja historiikissa sanotaan että foxtrot oli kaiken salonkitanssin (ballroom dancing) merkittävin kehitysaskel. Se syrjäytti vanhat one-stepin ja two-stepin ja toi tilalle nopeiden ja hitaiden askelten yhdistelmät, mikä antoi valtavasti enemmän liikkuvuutta ja mahdollisuutta kuvioihin, ja paljon monipuolisempaa tanssin iloa.

Foxtrotista on enemmän variaatioita kuin mistään muusta tanssista, ja jossain mielessä se on kaikkein vaikein tanssi oppia. Variaatioihin sisältyvät mm. Peabody, Quickstep ja Roseland foxtrot. Ja jopa lindy ja hustle ovat jossain määrin sen perillisiä.

Mutta mutta, sikäli kuin olen ymmärtänyt, suomalainen hidas-hidas-nopea-nopea -foksi on kuitenkin aika omaperäinen muunnos foxtrotista. Niiden parin lyhyen otteen pohjalta, joita amerikkalaisesta foxtrotista olen ihmetellyt, tanssi näyttää hitaiden ja nopeiden hyvin vapaalta vuorottelulta. Ja vaikka kahden hitaan ja kahden nopean askeleen kokonaisuudella saattaa olla jonkinlainen satunnaisen rauhoittavan perusaskeleen merkitys, niin ne otetaan toisin päin: nopea-nopea-hidas-hidas, jolloin fiilis tulee aivan toisenlaiseksi. Ja vaihtoaskel jää kokonaan pois.

Tämä oli tällainen nopea historiaharjoitelma. Kertokaa jos on korjattavaa, ja etenkin menikö amerikkalaisen nykyfoxtrotin kuvaus kohdalleen.


Hän oli vielä lisännyt seuraavana päivänä:
Ketunhölkkää - häntä kainalossa vai ei, Aragorn, 2005-02-09 1:28

"Helposti syntyy mielikuva että foxrotti eli ketunhölkkä olisi jotenkin villiä menoa, mutta löytyi aivan toisenlaistakin tietoa, niin että etenkin hitaassa foxtrotissa (120 iskua/minuutti)on ominaista pehmeä askellus - no senhän kaikki tietävät muutenkin.

Mutta ketulle on eläinten joukossa ominaista epätavallinen askellus jossa käpälät ovat kehon alla niin että syntyy lumella näkyvä ketulle tunnusomainen suora helminauha, jossa kaikki askeleet ovat siis samalla linjalla. Ja näin kuulemma olisi foxtrottia aluksi tanssittu. Niin että kumpikin jalka asetetaan suoraan toisen eteen tai taakse.

Vasta 50-luvulla olisi syntynyt 'uudistettu tekniikka', jossa vasemmalla ja oikealla jalalla on omat linjansa lattialla.

Toisaalta sitten aivan alkuperäisen foxtrotin tempo olisi ollut 160 iskua/minuutti ja sen sanotaan olleen erittäin nykivää. 1922 siirryttiin vähemmän energeettisiin liikkeisiin ja 1927 syntyi pehmeitä liukuvia liikkeitä käyttävä hidas foxtrot.

Vaan kuka näistä varmasti tietää, ketunhäntä välillä tempovasti kainalossa ja välillä liukuvan pehmeästi takana, eikä tässä lainaamassani tekstissä puhuta mitään suomalaisesta foksista:

http://www.geocities.com/porkdumpling/slowfoxtrot.html"

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu