TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Syksy saa, koittaako kevät! (Kaminiitto 2009-09-05 9:20)

Keskittyykö tanssien järjestäminen (ja jotain musiikkilinjasta)?

Lutukolli
2009-09-10 11:00

Kaminiitto: Maamme tanssipaikat keskittyvät harvojen käsiin ja sama koskee ohjelmatoimistoja. Ainakin väkirikkaimmilla alueilla näin näyttäisi olevan asianlaita. Onko keskittyminen tanssijan etu, siitä varmaan on olemassa monta mieltä.

Onko tanssipaikkan ylläpito kuitenkin vain liian työlästä ja kannattamatonta touhua ja siksikö ne siirtyvät sellaisille, jotka vielä jaksavat sitä tehdä. Pyöritetäänkö tuota ainoaa lähilavaamme (Pavi) vain aatteenpalolla talkootyöllä, vai saavatko työntekijät oikein sopimuksien mukaiset korvaukset (onko koko tanssilava-alalla amattiliitoja ja sopimuksiakaan)? Minusta on hienoa, jos vieläkin löytyy vapaaehtoisia, jotka omalla uhrautumisellaan mahdollistavat lavatanssin harrastamisen toisille ihmisille. Kaupalliset toimijat varmaan valittavat sitten tästäkin, että se vääristää kilpailua. Mikä siihen tanssipaikkojen pyörittämisen keskittymiseen on syynä ja missä määrin sitä on tapahtunut? Stefanuskin kyseli miten Mikkelin ulkopuolisilla lavoilla on kausi sujunut, mutta ei paljon kommentteja ole näkynyt. Onko vain tunnustettava se että tanssiminen "koko kansan harrastuksena" on vähentynyt, eikä ole tarvetta tanssipaikoille.

Kaminiitto: Ihmisillä ei ole mahdollisuutta edes oppia tanssimaan monipuolisesti, jos missään ei soiteta tanssimusiikkia. Esimerkkinä voisi mainita tapauksen, jossa tanssin suurkuluttajia oli heti alussa enemmistönä, niin järjestäjä totesi orkesterille, että älkää sitten soittako noille harakannahkakengäisille vaan ihan tavallista musiikkia.

Kuinka moni edes kaipaa mahdollisuutta oppia monipuolisesti tanssia? No, se on varmaan ihan eri juttu. Mutta on tuosta mainitsemastasi ohjeen kaltaisesta ohjelmajulistuksesta yritetty joskus muuttaa linjaa myös harakannahkakenkäisiä suosivampaan suuntaan ja silti toiminta, ilmeisesti kannattamattomana, jouduttiin lopettamaan. Varmaan tämä sinunkin lainaamasi ohje koskee tanssiravintolaa eikä tanssilavaa. Tämä minun tarkoittamani tapaus on tuo lähiravintolamme Presidentti Club, joka ainakin minun surukseni sulki viime vuodenvaihteessa ovensa. En muista enää tarkkaa sanamuotoa millä Tulisuudelmaa vetänyt henkilö siirtyessään hotelli Presidentin johtajaksi ja käynnistäessään Presidetti Club-nimellä vedettyä konseptiaan kuvaili. Mutta tuohon vanhaan tanssipaikkaraporttiin olen lausumaa referoinut seuraavasti: "Presidentti Clubin paikasta vastaava oli lehtihaastatelussa todennut, ettei tästä paikasta tule Vanhan tanssikellaria, eikä esiintyvät yhtyeet saisi lähteä edes evergreen-linjalle. Pelkästään tanssittavaa iskelmää ja poppia." Aika nopeasti ilmeisesti tuo ohje menetti täysin merkityksensä ja paikan keskiviikkon ja torstain tansseissa esiintyi samoja orkistereita kuin tanssilavoillakin ja lähes samolla ohjelmistoilla. Ja tuo minun alkuajan raporttiin kuvaamani väliaikamusiikkikin vaihtui hyvin samantapaiseen kuin tanssilavoilla soitetut välilevyt. Vaikka ainakin keskiviikon tanssit näyttivät melko suosituilta, ei tämäkään musiikkilinja ja konsepti ilmeiseti kannattanut. Nyt ravintola aloitti viime viikonvaihteessa perjantai- ja lauantaijortsut uudella nimellä ja varmaan hieman eri konseptilla. Voisiko joku raportoida tämänkin tanssipaikan tunnelmista.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu