TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Influenssat ja tanssi (Päivi 2009-08-26 9:57)

Käsien desinfioinnista ja niissä käytettävistä alkoholihuuhteista

Seikkailija
2009-08-27 20:31

Täytyy muistaa, että kyseinen tutkimus on tehty ennen kuin alkoholihuuhteet ovat yleistyneet kotitalouksissa. Nythän niihin törmää melkein missä vain ja tämä aiheuttaa kyllä melkoista etua sellaisille bakteereille ja viruksille, jotka jäävät eloon desinfektion jälkeen. Mutta eihän tämä mikään ongelma terveille ihmisille olekaan kuten ei MRSA:kaan, mutta sairaalassa huonokuntoisille potilaille se on monesti kohtalokas. Ts. jos alkoholihuuhteiden käyttö yleistyy ja jos niiden teho katoaa, niin sairaalainfektiot pahenevat entisestään. Tämä on tietysti jossittelua, mutta nykytiedon valossa tämä ei ole mikään utopistinen ajatus.

Hassuinta tässä kaikessa on tosiaan se, että virukset leviävät etupäässä pisaratartuntana ja taas alkoholihuuhteet ovat tehokkaimmillaan estämässä bakteerien siirtymistä ihmisestä toiseen kosketustartuntana. Logiikka puuttuu. Pääosin normaalielämässä ihmiset vaihtavat käsiensä välityksellä vaarattomia bakteereja keskenään. Virukset taas tosiaan lähtevät saippupesulla eikä se nimenomaan tapa hyviä bakteereja, jotka ovat tiukasti kiinni ihmisen iholla. Pesu huuhtelee päältä lian ja niiden mukana siihen hiljattain tarttuneet virukset, bakteerit ja niiden itiöt. Alkoholihuuhteille yksityiskäytössä on paikkansa sairaiden ihmisten kotihoidossa sekä oloissa (esim. mökillä), joissa käsienpesu on hankala järjestää.

Toteaisin vielä loppuun erään infektiolääkärin kommentin, että bakteerit ja virukset olivat maapallolla paljon ennen meitä ja tulevat olemaan myös kauan meidän jälkeemme. Me emme saa niitä tapettua, vaan niiden kanssa on opittava elämään.

Kirjoittajan avainsanat: hygienia

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu