TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Metsäiltamissa Vehkalla (Jatsari 2009-08-09 21:44)

Metsäiltamissa Vehkalla

Jatsari
2009-08-09 21:44

Perinteiset metsäiltamat pidettiin luonnonkauniilla Vehkakosken rantalavalla 1.8. Tanssimatkakin oli kesän lyhin, kun vaimon kotipaikka on kahdeksan kilometrin päässä ja näin lyhyt tanssimatka on suoranaista herkkua. Tarjolla oli tietoa, leipää, sirkushuveja ja tanssia. Useat metsäalan toimijat koettivat saada asiakkaita omiin esittelypisteisiinsä ja ilmeisesti onnistuivatkin, olihan väkeäkin paikalla toista tuhatta. Sirkushuveina oli puomilla juoksua, soutukisaa ja voimamiesmittelöitä. Kun ollaan Hämeessä, niin puomilla juoksukin on vain hiljaista hivuttautumista eteenpäin – tietämättään chasse-askelilla. Tarjolla oli myös taidokkaita ja perinteisiä puutöitä viluista pärekoreihin. On hieno asia, että perinteitä vaalitaan ja tietoa siirtyy vanhoilta taitajilta nykyajan kertakäyttötuotteiden käyttäjille.

Tanssit alkoivat yhdeksän aikaan J.Mäkisen ja Taifuunin soittamana Reijo Taipaleen odotellessa vielä vuoroaan. Alusta lähtien ruuhkaa oli enemmän kuin laki sallii, vaikka vasta pieni osa oli tanssilavalla. Illan edetessä tuli selväksi, että kysymyksessä on todelliset ruuhkatanssit, kun väkeä alkoi vyöryä laumoittain sisälle. Kun 140 m2:n kokoiselle noin kolmesataa henkilöä vetävälle lavalle myydään yli tuhat lippua, niin kaaos on valmis. Kun oletettavasti suuri osa oli tullut paikalle metsäiltamien, eikä tanssin vuoksi ja sitten kun lotrataan kaljateltassa tuoppien kanssa, niin voi hyvin kuvitella, millainen kaaos on lavalla.

Sekin tuli todistettua, että Vehkalla ei tanssita kädenalitansseja. Alkuillasta olimme ainoa pari, joka tanssi fuskua, kunnes huomattiin ulkolava, jossa seitsenkmppinen pari tanssi ka-tyyliin, joten sinne. Vaikka ulkolava oli pieni ja lattiana sateen pieksämä filmivaneri, niin fuskulle se oli oikein sopiva. Päälavalla fuskusta ei oikein tullut mitään, kun foksaajat ahdistivat jatkuvasti keskitolppaa vasten.

Tanssilajit olivat perinteiselle lavalle tarkoitettuja eli pääosin tangoa, valssia, humppaa ja foksia. Tulipahan yksi rumba ja cha cha:kin ja taas oltiin ainoa pari joka tanssi rumban rumbana ja cha cha:n cha cha:na siten miten tuollaisessa ruuhkassa yleensä pystyi tanssimaan. Loppuillasta tuli Reijon esittämänä vielä toinen rumba, mutta se pelkästään kuunneltiin eikä yksikään pari tanssinut rumban askelilla. Puolenyön jälkeen ilmestyi sitten muutamia fuskaajia, joten ei jääty kuitenkaan ainoiksi fuskaajiksi.

Illan pääesiintyjän oli itse Reijo Taipale ja oikeastaan tultiinkin Vehkalle Reijon vuoksi, sillä oli ensimmäinen kerta, kun oltiin Reijon tahdittamissa tansseissa. Vaikka 70-luvulla on nähty jopa Humppa-Veikot, niin Reijo Taipale on jostain syystä jäänyt väliin. Ehkä syynä on se, että tuli pidettyä parinkymmenen vuoden tauko lavatansseista, eikä Reijo ole muutenkaan keikkaillut paljon Pohjanmaalla. Hienostihan Reijon laulu kulki, vaikka vaikutti kuitenkin vain rutiinisuoritukselta. Tässä vaiheessa siirryttiinkin suosiolla kuuntelupuolelle, sillä ei ollut mitään mieltä mennä tönittäväksi ruuhkaan.

Ei taida olla Reijon, eikä muiden tähtiesiintyjien työ olla kovin mukavaa pitemmän päälle, kun pitää hikisen illan päätteeksi halata vielä hikisemmät naiset, jotka onnistuvat korkkareissaan kiipeämään lavalle asti. Tätä kun jatkuu illasta toiseen, niin en yhtään ihmettele, vaikka esim. Jari Sillanpää karttaa tanssilavoja ja keskittyy konsertteihin.

Ehkäpä kädenalitanssit eivät vain ole vielä ehtineet Hämeeseen asti, kun niitä on tanssittu vasta muutamia kymmeniä vuosia yleisesti Suomen tanssilavoilla. Jos puomilla juoksukin oli sellaista hidasta etenemistä, niin ehkäpä kädenalitanssitkin ovat hiljalleen hivuttautumassa Pohjanmaalta päin jossain Kuortaneen seudulla kuuskutosta pitkin kohti Vehkaa.

Taloudellisesti metsäiltamat ovat kultakaivos Virtain Urheilijoille ja näillä tuotoilla ostetaan piikkareita ja jääkiekkomailoja iso kasa. Oli mielenkiintoista nähdä metsäiltamatkin kerran elämän aikana, kun anoppilassakin niitä on mainostettu toistakymmentä vuotta. Se tuli kuitenkin selväksi, että TANSSIN vuoksi metsäiltamiin ei kannata tulla, paitsi jos haluaa olla ahtaasti kuin sillit purkissa.

Seuraava koitos onkin kotikentällä 11.8, kun Pyhäsalmessa viihdyttää Pekka Niskan ja Norolan Pojat.

Jatsari

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu