TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kaksisataa vuotta ruhtinaalisesti lavatansseja 18.7. ! (Lutukolli 2009-07-18 11:00)

Kaksisataa vuotta ruhtinaalisesti lavatansseja 18.7. !

Lutukolli
2009-07-18 11:00

Tänä vuonna on virallisestikin paljon juhlittu vuotta 1809. Kannan nyt korteni juhlakekoon ja ehdotan tämän päivän 18.7. juhlistamiseksi sen nimeämistä kansalliseksi tanssilavan päiväksi. Lähes neljä vuotta palstalla käytiin säikeessä nimeltä; Suomalaisen lavatanssikulttuurin ikä keskustelua, oliko suomalainen lavatanssikulttuuri sata vuotta vanhaa eli edellisen vuosituhannen viimeisen vuosisadan alusta vai jo 1800-luvun puolelta. Yritin silloin panna lusikkani soppaan ja kaivoin ässänä hihasta vuoden 1809 Porvoon valtiopäivien päättäjäistenkin 18. 7. 1809 iltana järjestetyt säätyjen tanssiaiset () ja varhentaa tanssilavakulttuuria lähes sadalla vuodella otsikolla: Alkoivatko lavatanssit 18.7.1809?

Vuodeen 1809 Porvoon valtiopäivien päättäjäistanssit tapahtuivat kesäaikaan ja siksi tanssialaa oli laajenettu rakentamalla lukion pihalle erikoinen "kuusenhavusali", jonka lattia oli laudoista ja seinät kuusenhavuista. Katoksi oli pingoitettu purje. Joenpuoleisella seinällä oli avonainen veranta, jonka kuusenhavuseinämät oli koristettu kukkasköynnöksin verhotuilla pylväillä. Ehdotin tämän rakennelman tunnustamista täyttämään tanssilavan määritelmän ja 18.7.1809 vietettämän suomalaisen lavatanssin syntymäpäivänä .;-) Silloinhan Aleksanteri I, Suomenmaan Suuriruhtinas muun muassa, tanssahteli lavalla säätyjen edustajien joukossa ja säätyjenhän piti periaatteessa edustaa koko Suomen kansaa suuriruhtinaskunnassa, joten ne olisivat olleet esimerkkinä jo monisatavuotisesta "demokrattisesta" suomalaiskansallisesta lavatanssikulttuurista. Vaikka tuossa on historiallisesti dokumentoitu yksiselitteinen päivämäärä ei tätä ehdotusta lainkaan hyväksytty, vaan pidettiin ilmeisesti yksittäisenä irrallisena tapahtumana jota ei voi pitää lavatanssin syntymän merkkipaaluna, koska sen ei voida osoittaa synnyttäneen seurannaisvaikutuksia.

Jos tätä ei nyt näillä perusteella kuitenkaan laiteta kalenteriin kansalliseksi liputuspäiväksi, ehdottaisin päivää vietettämän edes palaneiden tanssilavojen muistopäivänä. Selailin joskus keväällä kirjakaupassa tänä vuonna ilmestynyttä Porvoo 1809-opusta (vai oliko 1809 Porvoo?), josta huomasin myös mainittavan tämän kuusenhavuilla koristellun "tanssilavan" ja pienoista lisätietoa siitä. Siten, että siinä epäiltiin kuusenhavukoristeiden ja valaistuksena käytettyjen soihtujen olleen ehkä niin lähellä toisiaan, että ellei 200 vuotta sitten olisi satanut rankasti, voitaisiin nyt otsikoida: Kaksisataa vuotta tanssilavan palosta!

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu