TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
12 tangoa - hyvästi Buenos Aires (4711 2009-07-11 0:45)

Suomalainen tango

Lutukolli
2009-07-14 1:06

Kaminiitto (2009-07-12 15:52); Monessa tangossa tulee vastaan rumba (bolero) rytmimuutos. Mielentilasta riippuen vaihdan tanssin tangosta rumbaan tai sitten en. Sattuuko joku tietämään historiaa sille, miksi tällainen rumban palanen on niin monessa suomalaisessa tangossa?

Kun kukaan palstan tangontaitajista ei ole mitään vastannut, sanoisin omasta puolestani, että minusta juuri tuo rytmin muuntaminen kertosäkeessä on se suomalaisen tangon ominaispiirre. Eikö sen hitaan rumban, tai kuten Zepi© sanoi, bequine-osuuden "keksijäksi" tähän suomalaiskansalliseen tangotyylin ole aivan oikeututeuksi katsottava Toivo Kärki. Maarit Niiniluoto on POMUSin tanssilava-artikkelissa todennut tangon saaneen Suomessa haikeat sanat ja muuttuneen hiljalleen suomalaiseksi Valkean sisaren ja Lumihiutaleita-tangojen myötä 1930-luvulla, sekä suomalaisen tangon syntyneen lopullisesti toisen maailmansodan aikana ja kukoistaneen nyt jo reilusti yli 60 vuotta.

Toivo Kärki ei kuulunut sodan aikana viihdytysjoukkoihin, mutta hän sävelsi rintamalla, kun sotimiselta ehti. Hänen sodan aikana tekemiään sävellyksiä levytettiin jo sodan aikana, mutta suurempi menestys tuli vasta sodan jälkeen vuonna 1945, varsinkin tangoilla "Liljankukka" ja "Hiljaa soivat balalaikat". Kärjen seuraavina vuosina edelleen kehittämään suomalaiskansalliseen tangotyyliin tuli aineksia jazzista (harmoniat) ja slaavilaisesta romantiikasta. Rytmisesti nämä 40-luvun tangot olivat hienovaraisia, kaukana yksitoikkoisesta marssitangosta. Niiden sanotaan peilanneen taitavasti kipeitä sodanjälkeisiä tuntoja. Ja Kärjen sanotaan myös todenneen : Mitä surullisempina sen sävel soi, sitä onnellisemmalta ihminen näyttää.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu