TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Nordlek iltatanssit (Marcos 2009-07-03 14:55)

Nordlek iltatanssit

Marcos
2009-07-03 14:55

Montaa kertaa en ole tansseihin kerennyt tai sitten ei ole jaksanut (viitsinyt?) lähteä viime elokuun jälkeen, olisikohan nuo eiliset kolmannet tanssit, huono homma. Raporttikin on ensimmäinen varmaan vuoteen.

No, kun kerran Nordlek, pohjoismainen, kerran kolmessa vuodessa pidettävä kansantanssitapahtuma tuodaan ihan kotikaupunkiin Lahteen, niin kai sitä pitää ex-kansantanssijan jotenkin noteerata. Noteeraaminen tapahtui käymällä illan pelimannitanssiasisissa, joka on kaikille 8 ecen pääsymaksun maksaville avoin tapahtuma.

Tapahtuma oli Lahti hallissa, joka on suuri messuhalli. Viimeksi olen Nordlek tapahtumassa käynyt 24 vuotta sitten, Turussa, silloinkin tosin vain iltatansseihin osallistuen. Niin on muisti huonontunut, että ei oikein mitään varmaa kuvaa ole itse tansseista. Lähinnä muistan ajomatkan, helteisenä päivänä liki 500 km Joensuusta Turkuun, hikeä pukkasi. Ekologisesti mieletön homma, tulihan tosin myös sukuloitua Turun lähellä ja Lahdessa. No, nyt hiilijalanjälki ei omaatuntoa kaihertanut, kotikaupunkia edemmäs ei tarvinnut lähteä, mennyt synti varmaan tällä tuli kuitattua?

24 vuotta siis oli edellisestä kerrasta, vähän alkoi tuntua, että tanssijoiden keski-ikä oli myös 24 vuotta korkeampi, itselleni periaatteessa tietysti sopivaa seuraa. Tosin noihin vanhoihin muistikuviin ei paljon ollut luottamista. Mutta kyllä alkuvaikutelma oli, että ukkoutumassa ja akkaantumassa on harrastus. Vai eikö iltatanssit kiinnostaneet nuorempaa osallistujakaartia? Meneekö aikanaan lavatanssimmekin samaa rataa? Tuollaisia pohdiskelin,hiukka ulkopuoliseksi itseni tuntien, paikalla lähinnä pariskuntia, meneillään islantilaisten erinäköisten tanssien opetus. Iltatansseihin oli kytketty paljon kaikenlaista pohjoismaisten kansantanssien opetusta (lähinnä eri kuvioita). Kiireen maku siinä tuli, toki monet tansseista olivat useille osallistujille tuttuja joistakin aikaisemmista tilanteista. Myöhemmin illalla siirryttiin Norjan tansseihin, myös niissä oli useiden tanssien opetusta/läpikäyntiä.

Aprikointini keskeytti onneksi tanskalainen rouva, joka haki tanssille islantilaisten tanssien opetuksen loputtua ja vapaan tanssin alettua. Aika monta tanssia tanssittiinkin. Tuollainen on aina hauskaa, kun tuntemattomat uskaltavat hakea, yksinään istuva mies toki on yleensä riskitön hakukohde (riskillä tässä tarkoitan pakkiriskiä, en muita mahdollisia riskejä joita saattaisi koitua). Iloinen tanskalainen olikin, se on tuo iloisuus ja avoimuus tanskalaisten valtti, niin olen aina kuvitellut, Tanskassa tosin koskaan asumatta. Easy come, easy go, tulevat ja lähtevät oman mielensä mukaan :-). Osa tanssitetuista oli ulkomaalaisia, osa suomalaisia tai ulkomaansuomalaisia, pitivät kansantanssin kautta kiinni juuristaan.

Norja-osuus oli polskapainotteinen. Aluksi oli tanssinopetusta. Ensiksi mukaan pyytämäni pari kieltäytyi, oli lähdössä (ja lähtikin pois), mutta uusi yritys seisovaan kohteeseen tuotti tulosta. Nopeatempoinen oli opetus, onnistumisen elämykset olivat välillä hakusessa, monelle muulle tuo oli tietysti vain kertausta. No, olin kuitenkin osallisena, en ulkopuolisena, fiiliksien kannalta asialla on merkitystä.

Seurasi esitys, joka ehkä oli illan kohokohta. Esiintymässä oli norjalaisten nuorten tanssiryhmä, todella taitava huippuporukka, esiintymisasuissa, jotka eivät olleet mitään kansallispukuja. Norjalaista kansantanssia, kenties jonkinverran koreografioituna. Osin soolotanssia, elementteinä monenlaista pyörähdystä ja hyppyäkin. Myös naiset tekivät kutakuinkin samanlaisia esityksiä kuin miehet. Tasa-arvotrendi puskee kansantanssiinkin. Esittivät polskia (pols) ja springleikkejä (noiden eroa en oikein tiedä, ovat hyvin samantapaisia tansseja, oma tietämykseni rajoittuu ruotsalaiseen polskaan). Lopun kruunasi halling. Oliko musiikki hallingia, sitä en tiedä, mutta ainakin yksi esiintyjämiehistä suoritti hallingin loppuhuipennuksen, potkaisi ilmaan hatun, joka asetetaan tarjolle kepin nokkaan, olisko ollut arviolta tuossa jonkinverran alle kahdessa metrissä. Lopuksi tuli tuo tanssiporukka samaan tanssitilaisuuteen, sijoittuivat omaksi porukaksi nurkkapöytään.

Maininnan ansaitsee myös pellimanni. Hän soitti vuoroin tavallista viulua ja vuoroin Hardangerviulua, jossa on viulun 4:n kielen lisäksi 4 resonanssikieltä. Hienot olivat Hardangerviulun äänet, mutta melkein upeampi oli se, mitä hän otti ulos tavallisesa viulusta (voi johtua mikrofonien eroistakin). Oli kuin kaksi viulua olisi soinut yhtä aikaa. Kyllähän tuollaiset tuplaäänet kuuluvat norjalaiseen ja ruotsalaiseen kansanmusiikin soittotekniikkaan, olen tuollaista paljon kuullut, itsekin vähän kansanmusiikkia viululla soittanut. Mutta tuo oli kyllä aivan parhaasta päästä, tuplaääntä tuli jatkuvana virtana ja puhtaasti. Ja säveliä tuli yhtälailla solkenaan, se kuuluu norjalaiseen ja länsiruotsalaiseen soittotraditioon, yhteen tahtiin mahdutetaan paljon lyhyitä säveliä, niin osoittaa pelimann taitoaan. Todennäköisesti oli joku ammattiviulisti. Soitti myös asemissa (käsi siiirretään lähemmäs kaikukoppaa, kielten värähtelevät osat lyhenevät ja muuttuvat siksi jäykemmiksi, syntyy enemmän harmoonisia, viulun soundi muuttuu), mikä ei ihan peruspelimannimusiikin tekniikka ole. Todellakin, taianomainen sointi oli viulussa. Myynyt sielunsa paholaiselle, saanut palkaksi soittotaidon, olisi ennenmuinoin sanottu.

Seurasi taas vapaata tanssia. Siihen sain haettua daameja paikalla olleista vapaista naisista, heitä sentään oli muutamia. Tanssi painottui jenkkaan/sottiisiin, valssiin, tangoon. Oli masurkkakin. Hamboa tuli myös kaksi kertaa, sain pidettyä hamboa yllä lihasmuistissa, tuota kun ei lavalla käytännössä voi tanssia. No, voisi periaatteessa tietysti masurkkaan mennä, jos tuntisi jonkun hamboa osaavan, joka on paikalla.

Tanssiminen sujui ihan hyvin. Tangon osalta voisi toki sanoa, että samaa touchia, tanssituntemusta, kun nainen tanssii puhtaasti viennin, ei musiikinkuulemisensa tai kuvioiden mukaan, ei (luonnollisestikaan) ollut. Siihen tarvitaan paljon tangon tanssimista. Monet suomalaiset kansantanssijat toki tanssivatkin paljon myös lavatansseja.

Tanssit olivat hauskat ja ihmiset ystävällisiä. Illasta tuli paljon parempi kuin alkuvaiheen pohdinnat antoivat odottaa. Norjan esiintyjäporukan kansantanssitytöt jäivät testaamatta, mutta eihän vanhan miehen kaikkea tarvitse saada.

Kirjoittajan avainsanat: Nordlek kansantanssi

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu