TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Ei teknistä asiaa? (Etsijä 2009-04-30 12:14)

Mambo(musiiki)n kuningas

Lutukolli
2009-05-04 12:55

Vaikka ilmeisesti on parempiakin mambo-yhtyeitä ja myös sellaista soittoa, joka on lähempänä mambomusiikin alkuperäismuotoa, minä kuitenkin pidän eniten "Mambon kuninkaan" Perez Pradon orkesterin 1950-luvun mambo-levytyksistä. Pradon ansioksi voitaneen kai myös lukea, että kun hän teki Yhdysvalloissa levytyksillään ja televisioesiintymisillään musiikkinsa tunnetuksi laajemmalle yleisöllä, hän samalla ehkä raotti siten ovea hieman leveämmälle myös muulle lattarimusiikille.

Pradon soittamat mambot ovat kai jonkinlaista rythm&bluesin, jazzin ja NYC:ssä kehittyneen kuubalaismusiikin fuusiota. Yleisö kuitenkin tuntui pitäneen hänen yksinkertaisen konseptinsa, selkeän ja iskevän rytmin, kimeiden torvien ja terävien lyömäsoittimein soinnista. Usein taukojen kohdalla voi äänityksissä kuulla Pradon henkäisevän joko "uhh" tai "dilo".

Joskus löysin kirpparilta Saludos Amigos levymerkille tehdyt neljä CD:tä, joista kaksi levyä, Mambo Jambo (CD 62001) ja Mambos (CD 62060) sisältävät pelkästään vanhoilta RCA-Victor äänityksiltä olevia mamboja. Myös kahdella muulla CD:llä, Chilegi Rosa (CD 62004) ja Besame Mucho (CD 62034) on mamboja, mm. nuo tunnetut Pradon omat sävellykset Mambo N.5 ja N.8. En tiedä em. CD-levyjen saatavuudesta, mutta Digeliukselta on löytynyt ainakin Bear Family Recordsin purkittamaa CD:tä, joilla on Havanna, 3 a. m. ja Mambo Mania LP-levyjen sisältämät kappaleet.

PS. Pradon orkesterin levyttämä Cerezo Rosa (Cherry Pink and Apple Blossom White) keväältä 1955 (mm. 10 viikkoa USA:n listakärjessä) oli ensimmäinen cha chan maailmanlaajuisesti menestynyt äänitys. Olavi Virran suomeksi savikiekolle laulama versio kappaleesta oli bequine Kaksi ruusua.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu