TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Onko tanssi-illan tahtilajivalikoima ikuisesti muuttumaton? (Mustapekka 2009-04-18 2:14)

Onko tanssi-illan tahtilajivalikoima ikuisesti muuttumaton?

Seikkailija
2009-04-18 15:13

Onko iskelmä liian epämääräinen ilmiö tanssiksi ja siksi monien inhokki vai onko iskelmäteokset laitaluvultaan kökömpiä sävelteoksia kuin tangot, valssit, jivet, ym. erityistä lajinimeä kantavat sävelteokset?

Iskelmä on minusta hieman liian epämääräinen termi. Jos orkesteri ilmoittaa, että seuraavaksi tulee iskelmää, niin minusta silloin on vähän mielikuvituksen puutetta. Voisi edes todeta että nyt tulee vaikka hidasta nojailumusaa tai reippaat kipaleet tms. josta saisi edes hiukan osviittaa siihen, mitenkä biisiä kuuluisi tanssia.

Eivät kaikki "iskelmä"-kappaleet ole ollenkaan huonoja. Joissain on todella hienot sanat ja niitä kuuntelee kerta kerran jälkeen mielellään ja mikäs niitä on tanssiessakaan. Myös uusissa biiseissä on välillä todella hieno melodia, jolloin vaikka rytmi ei olisikaan mukaansatempaava niin se on silti hieno tanssia. Ts. eivät automaattisesti iskelmät ole ollenkaan kökömpiä sävelteoksia kuin erityistä lajinimeä kantavat teokset. Itse asiassa pikkuhiljaa alkaa kyllä tietyt samat tangot tai jivet kyllästyttää, kun suunnilleen puolet orkista niitä veivaa. Siksi onkin kiva käydä välillä esim. Taikakuun keikoilla, kun pojat esittävät paljon omaa musaa, joista suurin osa on ihan tanssittavaakin. Minusta orkesterilla tulee olla rohkeutta soittaa myös muitakin kipaleita kuin niitä täysin "varmoja".

Käykö salsalle ja argentiinalaiselle tangolle kuin discomusiikille. Discot ovat erityismestoja, jotka eivät sulaudu tanssilavojen maailmaan. Salsaseurat pitävät omia klubi-iltoja ja arggo väki milongailtojaan.

Tuntematta aikaa kun diskomusiikki saapui, niin näkisin tässä sen eron, että diskokulttuuriin kuului tanssia erillään. Ja tämä taas soti aika voimakkaasti lavatanssien kulttuuria vastaan. Salsa ja arg. tango taas ovat paritansseja, joten mikseipä niitä voisi lavalla tanssia? Toki osa haluaa tanssia illan aikana vain tiettyä tanssia, mutta veikkaanpa, että äkkiä siihen kyllästyy. Seurojen illoissa on monesti aina samat naamat, joten vaihtelua saatetaan hakea lähtemällä lavoille ja silloin lajit siirtyvät kuin itsestään lavoille. Joistain tulee marginaalilajeja, mutta esimerkiksi salsasta saattaa ihan hyvin tulla buggan jälkeen seuraava muotilaji. Tai miksei arg. tangostakin? Aika näyttää.

Kun tanssi-illat kestävät viitisen tuntia kerrallaan, mistä tahtilajista voisi nipistää salsalle ja argentiinalaiselle tangolle aikaa? Yleisimmistä lajeista vai hikisimmistä? Saisiko Irwinin tai Reetun elämäntyön sisältäviin, järkälemäisiin potpureihin kajota?

Ainakaan Sinitaivaan ei tarvitse nipistää mistään. Kaikkia lajeja ehtivät soittaa illan aikana, vaikka soittavat ainakin yhdet salsat ja arg. tangot. Lisäksi soittavat vielä swingit lindyn osaajille. Minusta tanssipaikan profiilin ja paikalle saapuneen yleisön perusteella sitten on hyvä miettiä mistä lajeista nipistää. Esim. kyseinen orkesteri soitti Aitoossa paritkin jivet ja rokit, kun taas Järvenpäässä ei yhtäkään jiveä eikä rokkeja. Niiden tilalla oli sitten yhdet lisävalssit, -tangot ja -foksit.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu