TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Luento muusikoille: Miten soittaa lindyhoppareille? (Päivi 2009-03-30 12:09)

Soolot

Kryssi
2009-04-03 15:08

Soolo tarkoittaa jonkin asian tekemistä yksin.

Musiikin yhteydessä soololla tarkoitetaan teokseen osaa, jonka soolon esittäjä esittää lähes yksin. Muut yhtyeen tai orkesterin jäsenet joko eivät soita eivätkä laula soolon aikana tai ainoastaan säestävät soolon esittäjää.

Soolojen pituus ja säestyksen mukanaolo määräytyy tavallisesti instrumentin mukaan.

Laulusoolot ovat yleensä pitkiä -- usein säkeen mittaisia. Tyypillisesti laulusolisti laulaa säkeistön alun yksin (eli soolona) ja taustakuoro yhtyy kertosäkeessä mukaan lauluun. Laulusoolot ovat lähes aina säestettyjä.

Soitinsoolot ovat yleensä lyhyitä fraasin tai fraasin osien mittaisia. Ne antavat yksittäiselle soittajalle mahdollisuuden revitellä ja esitellä taitojaan. Tästä syystä nopeat juoksutukset ja muut nopeat ja sorminäppäryyttä vaativat kikat ovat tyypillisiä soitinsooloille. Soitinsoolot ovat tavallisesti kappaleen tai teoksen melodisia osuuksia. Kitarasoolot ja muiden melodisten soittimien soolot ovat usein usein säestettyjä kun taas rytmisoittimien soolot ovat usein säestämättömiä.

Soitinsoolot ja breikit ovat siinä mielessä samankaltaisia, että ne ovat lyhyehköjä selkeästi muusta kappaleesta erottuvia osia, joten siitä syystä niitä molempien voi ja kannattaa ilmentää tanssissa (kukin taitojensa mukaan). Ne eivät kuitenkaan ole aivan sama asia, koska breikillä kai yleensä tarkoitetaan kappaleen sisältämiä lyhyitä hiljaisempia kohtia fraasirajoilla ja muissa vastaavissa kohdissa kun taas soitinsoolot ovat kappaleen energisimpiä osuuksia. Kun breikkejä siis ilmennetään tanssin energiatasoa laskemalla ja tanssia koristelemalla, sooloja ilmennetään tanssin energiatasoa nostamalla. Toisaalta sekä soitinsoolot että breikit ovat yleensä luonteeltaan melodisia, joten ne kannattaa tanssia kappaleen perustulkintaa pehmeämmin, mikäli haluaa ilmentää musiikkia.

Kirjoittajan avainsanat: soolo

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu