TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kasvatustieteen gradu: "Tanssi on tapa elää" (Päivi 2009-03-18 21:53)

Askeleet ja musiikin iskut

Marcos
2009-03-20 13:54

Nostat usein esille tuon sinua kovasti askarruttavan asian askelluksesta ja musiikin iskuista. Kommentoin tässä oman ymmärrykseni mukaan.

Armeijassahan opetetaam marssimaan niin, että jalka kopsahtaa maahan musiikin iskulla. Näin ihminen tekee ihan luonnostaan, asia on ihan luoteva, Silloin, kun marssitaan/kävellään YKSIN.

Mutta ajatellaanpa paritanssia. Siinähän koko homman juju ja nautinto (OK, on muitakin nautinnon aiheuttajia...) perustuu parista kontaktialueen kautta tuntoaistin välityksellä saatuun aistimukseen. Periaatteessa et muuta paristasi tiedä (etenkin, jos tanssit silmät kiinni, kuten naiset saattavat tehdä). Parit aiheuttavat toisiinsa voimia tuon kontaktialueen kautta. Kontaktialue voi olla käsi (kädenalitanssit) tai esim. tangossa rintakehän yläosa tai palleanseutu tai lantion alue, parin valitsemasta tanssiasennosta riippuen (jossain määrin varmaan myös käsien/käsivarsien kontakti vaikuttaa). Voiman käyttö voi olla pehmeää tai suhteellisen terävää, kuten kädenalitanssin vientisykäys (sitä edeltävän, valmistelevan signaalin jälkeen)

Eikö ole luonnollista, että juuri tuon parin aiheuttaman voiman haluaa tanssija tuntea tulevan musiikin iskulle? Tuo voima on ainoa, jonka pari tuntee, ei hän suoraan aisti parin jalkojen liikettä, vaan epäsuorasti. Jos ajatellaan vaikkapa tangoa, tuo pariin aiheutettu voima saavuttaa maksiminsa musiikin iskulla. Ja tämä taas saadaan aikaan siten, että ponnistava jalka tekee työtä, työntää. Askeltava jalka on tuossa vaiheessa vasta liikkumassa ilman halki eteenpäin. Askeltavan jalan kosketushetki lattiaan on tämän tapaisessa tanssimisessa täysin toissijainen, se osuu lattiaan jonkin verran musiikin iskun jälkeen. Tanssiminen vo näyttää jälkirytmiseltä, jos jalkoja katselee, mutta liike on täysin tarkoituksellista ja perusteltua.

Tämä on käsittääkseni se perusliikkumistyyli, jolla esim. tangoa useimmat pyrkivät tanssimaan. Idea tuskin on edes mikään uusi, oman ymmärrykseni mukaan se on jo argentiinalaisen tangon syntyajoilta. Korjatkaa, jos olen väärässä. Taitavasti sopeutuva daami osaa varmaan sopeutua muunkinlaiseen miehen liikkumistapaan, daaminhan kuuluu pyrkiä sopeutumaan. Aina ei kuitenkaan ongelmitta, kuten sinäkin olet todennut.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu