TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kasvatustieteen gradu: "Tanssi on tapa elää" (Päivi 2009-03-18 21:53)

Kritiikin kritiikkiä

Avanaq
2009-03-20 12:19

Minullakin on kommentoitavaa Jerryn kommenteista. Tieteellistä tekstiä arvioitaessa kannattaa kritiikin kärki kohdistaa siihen, onko tutkimuksessa saavutettu perusteltuja vastauksia tutkijan alkuperäiseen kysymyksenasetteluun. Lisäksi on otettava huomioon mm. tutkimuksen menetelmät ja niiden tuomat rajoitukset saatavien tulosten luonteeseen (nämä rajoitteet ja mahdollisuudet tulee luonnollisesti olla auki kirjoitettuna myös itse tutkimuksessa) sekä tietysti yleisesti käytettävissä olevat resurssit ja tutkimuksen tavoitteet. Nämä lienevät itsestään selviä asioita, joita ei kannata unohtaa tutkimuksen arvioinnissa, vaikkei kyse olekaan insinööritieteen tuotoksesta.

Tässä tapauksessa tutkielman lähestymistapa ja rajaus selviää hyvin jo otsikon jälkiosasssa "...harrastajien omien käsitysten valossa". Ensisijaisesti pyritään siis selvittämään mitä sinä tai minä pidämme paritanssin keskeisinä lumon ja viehätyksen tuojina. Arvosteltaessa tutkimuksen esille tuomia motiiveja arvostellaan tutkijan lisäksi yhtä lailla tanssijoita; sinä olet väärässä kun väität harrastavasi paritanssia liikunnan vuoksi vaikka oikeasti olet siellä vain piparin perässä.

Parinmuodostuksesta ja seksuaalisuudesta mainitaan parin kolmen sivun verran tutkimustulosten osuudessa, joka on laajuudeltaan reilut parikymmentä sivua. Eikös tuossa ole jo laskutikullakin mitattuna kymmenisen prosenttia käsitelty itse Asiaa? Onko siis mahdotonta hyväksyä tai uskoa, että em. motiivit merkitsisivät koko laajalle tanssikansalle keskimäärin kymmenesosaa tanssin lumosta ja viehätyksestä (sallittakoon tässä kvalitatiivisen tutkimuksen yleistettävyyden periaatteiden merkittävääkin suurempi vääristely :-) ). Nelivitosella tanssisinkkumiehellä prosentit voivat toki olla ihan eri luokkaa, mutta hän edustaa vain nelivitosia tanssisinkkumiehiä.

Desmond Morris tutkimuksineen on varmasti useimmille sosiaalikasvatustieteilijähumanisteille tuttu heppu, ja varsin hauskoja huomioitahan hän on tehnyt. Kritisoidessaan ko. tutkijan teoksen viittauksen poissaoloa olisi kritioijan kuitenkin syytä olla tietoinen DM:n tutkimusten asemasta tiedeyhteisössä.

Mutta ei ole esimerkiksi lainkaan sattumaa, vaan jokailtainen ilmiö, ... ketkä saavat kauemmin hakuja odotella, tai seinäruusuksi jäädä.

No ketkä? Ja miten on itsesi laita ja miksi :-)

Ja kuinka tämä liittyy suoraan seksuaalisuuteen. Ei missään nimessä pelkkään tanssitaitoon.

Eli olet edelleen sitä mieltä, että tanssiharrastuksessa on vain ja ainostaan kaksi ulottuvuutta: tanssi liikkeenä ja seksi?

Kirjoittajan avainsanat: gradu, motiivit, tutkimus

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu