TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Yhtyeiden lama-ajan keikkapalkkiot (Casimir 2009-02-12 10:32)

Bändit prosenttipalkalle?

Galaxie
2009-02-13 9:47

Eikö tansseissa olisi hyvä maksuperuste orkestereille se, että joku pohjapalkka, millä nyt orkesteri kattaisi menonsa, matkat, majoituksen ja muita kuluja. Sitten tehdystä työstä osuus pääsylipputuloista. Eikö ammattitaitoset orkesterit aina senverran väkeä paikalle vedä, että palkkansa tienaavat? Eikö markkinataloudessa jotenkin näin toimita, että tehdystä työstä ja työn laadusta maksetaan. Eikö se ole tulospalkkauksen periaate?

Ajatus hyvä vaan käytäntö ei. Kun ikävä kyllä ammattitaito ei takaa sitä, että tuleeko väkeä paikalle vai ei. En tiedä mistä johtuu mutta jostain johtuu. Meneehän se nytkin niin, että tehdystä työstä ja laadusta maksetaan eikö? Finlanders on tunnettu ja hyväksi tunnustettu orkesteri ja sille maksetaan enempi.

Tanssipaikoilla kuitenkin kiertää orkestereita, jotka tekevät työtään (eivät harrastusta) ja silloin ei oikein lippuriski kannata. Jos ajat 200-300km/suunta, käytät aikaa 18 tuntia kaikkineen yhden tanssi-illan hoitamiseen, niin pienen seurantalon pieni kapasiteetti (vaikkapa huono ilta jostain syystä 40hlö) ei oikein innosta orkesteria. Kympin lipuilla kokonaistuotta 400¤-alv jää talolle ja bändille jaettavaa 330¤. 50%-50% suhteella ei paljon naurata ja ei jää palkkaa eikä paljon lainoja lyhennetä.

Monesti unohdetaan, että orkesterin osalta ilta on enemmän kuin se 4 tuntia soittoa ja myöskään soittimet ja muu kalusto eivät tule ilmaiseksi. Jos lasken oman työstäni saamani tuntipalkkani (enkä ole edes keskipalkkainen vaan alle) mukaan tuollaisen 300km päähän tehtävän tanssi-illan kvartetille, niin mennään reippaasti toista tuhatta euroa. En tiedä mutta luulen, ettei tavallinen tanssiorkesteri saa ihan niinkään suuria palkkoja. Käsitykseni mukaan tunnetuimmista orkestereista Korsuorkesteri saattaisi olla tuossa haarukassa. Em. A.Aalto hiukan enempi. Finkuista en tiedä mutta aika paljon saanevat.

Kaupan kassallakaan ei ole provisiopalkkaa, sama raha tulee vaikka kaupassa ei kävisi ketään. Pidemmän päälle kauppa tietysti menee nurin mutta se ei välttämättä ole kassan vika. Sama se on tanssipaikoissa, joissain ei käy väkeä oli orkesteri mikä hyvänsä ja toisissa taas käy, oli orkesteri melkein mikä hyvänsä.

Muusikoillakin on muusikoiden liiton (ammattiliitto) kautta määritelty minimipalkka. Monenlaiset harrastajabändit kyllä poikkeavat siitä ja saattavat vaikeuttaa ammatikseen toimivien tuntemattomampien orkesterien työllistymismahdollisuuksia.

Sinällään kyllä provisiolisä olisi peruspalkan päälle ihan kohtuullinen kannustin. Sovitaan orkesterin kanssa palkkio, joka täyttää minimivaatimukset ja sitten tietty lippumäärä, jonka jälkeen orkesterille tulee vielä vähän extraa. Mutta toisaalta nimetön orkesteri on nimetön vaikka kuinka olisi tanssittavaa musiikkia ja muutenkin miellyttävä. Ihmisten muisti on yllättävän lyhyt.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu