TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lavatanssitko liikuntaa? - LiikuntaKIN (Sway 2009-01-29 12:59)

Tanssiliikunta ja palautuminen

Tomy
2009-02-04 21:25

Toinen asia, joka itselleni valkeni viikonlopun aikana oli harjoituksen, palautumisen ja ominaisuuksien kehittymisen välinen suhde. Harjoituksen aikana, esim. kestävyysharjoittelu, suoritustaso yleensä laskee. Tämän jälkeen (jos elimistölle sallitaan) tapahtuu palautuminen. Kehomme toimii jotensakin yliohjautuvasti ja palautumista seuraa superkompensaatio, jolloin suoritustaso hetkellisesti nousee.

Riippuen mitä ominaisuutta (kestävyys, voima, taito, liikkuvuus, nopeus, jne) ollaan kehittämässä optimaalinen harjoitusten ja palutumisaikojen suhde on erilainen. Samoin tähän vaikuttaa henkilökohtaiset ominaisuudet. Jos esimerkiksi toistetaan harjoitus vain kerran suoritustaso nousee vain hetkeksi. Sopivassa rytmissä kiusaamalla itseään ja antamalla lepoa suorituskyky lähtee nousemaan.

Mutta mitä jos lepovaihetta ei ole lainkaan tai se on liian lyhyt? Elimistö ei pääse palautumaan ja suoritustaso laskee. Keho on jatkuvassa rasituksessa ja tästä voi seurata vaivoja ja valitusta.

Hakusanalla palautuminen löytyy paljon mielenkiintoista purtavaa, ohessa oma poimintani Suomen Olympiakomitean sivuilta.

Kuinka moni muistaa tankata ennen 5 tunnin lavatansseja, sekä niiden aikana, että antaa omalle rakkaalle kropalleen riittävästi papuja tanssien jälkeen?

Siis, jos ja kun kuntoilumielessä tanssia harrastaa...

Kirjoittajan avainsanat: tanssiliikunta, palautuminen

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu