TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lavatanssitko liikuntaa? - LiikuntaKIN (Sway 2009-01-29 12:59)

Tanssin rasituksesta ja tehokkuudesta

Avanaq
2009-01-30 14:52

Mutta tilanne muuttuu, jos haluat kehittyä nimenomaisessa lajissa niin on aivan eri asia, teetkö vaikkapa kahden tunnin hiihtolenkin tasaisella sykkeellä. Tai menet tanssimaan ja tanssit koko illan sykkeen heilahdellessa vaikkapa koko illan välillä 100-180.

Jos haluaa kehittää fysiikkansa hiihtoa varten, hiihtäminen on parasta treeniä. Jos haluaa kehittää fysiikkansa tanssiin sopivaksi, kannattaa pääosin tanssia. Lajikohtainen harjoittelu kehittää ko. toiminnassa tarvittavia taito-, koordinaatio ja kunto-ominaisuuksia parhaiten.

Jos tarkoituksena on kehittää yleisesti omia kunto ja kestävyysominaisuuksia tai käyttää liikuntaa apuna painonhallinnassa, ei lajin valinnalla ole enää niin suurta merkitystä. Keskeistä on ko. lajin tuottama rasitus eli jos molemmissa lajeissa sykerasitusprofiilit ovat samankaltaiset ja -suuruiset, hyötykin on samaa luokkaa (toki yleisesti kannattaa harrastaa mahdollisimman monipuolista liikuntaa tai lajia.) Tehokkaan tanssitreenin (erit. soolotunnit ja vapaat, ei ohjatut harjoitukset) ja pitkän hiihtolenkin keskisyke ja myös sykeprofiili (eli miten sykkeen taso "heiluu") ovat yllättävän samankaltaisia. Tämän vuoksi esim. allekirjoittanut on päätynyt tanssitreenikaudella vähentämään pitkiä peruskuntohiihtolenkkejä perinteisen tekniikalla ja lisännyt lyhyempiä kovavauhtisia luistelulenkkejä.

Esim. mitä enemmän tanssit, sitä taloudellisemmin tanssit. Ei ole varsin tavatonta, että aloittelijan syke vaikka hitaassa valssissa jännityksestä, teknisistä virheistä johtuen on vaikkapa 150, kun teknisesti sen lajin hallitseva tanssii vaikka sykkeellä 90-100.

Tuon edellä mainitun väitteen kuulee usein, ja tiettyä totuuttakin siinä on, mutta samalla se on hyvin harhaanjohtava. Em. logiikalla Wilfred Bungein syke olisi loppusuoralla merkittävästi häviäviä kilpakumppaneitaan alhaisempi. Jos olympiavoittaja olisi kisaamassa Etelä-Savon piirinmestaruuskisoissa niin näin varmaan olisikin, mutta tuskinpa sama tilanne oli Pekingin kisojen finaalissa.

Rasituksessa on kyse ensisijaisesti siitä intensiteetistä, jolla toimitaan. Jos "teknisesti lajin hallitseva" tanssii hidasta valssia täysitehoisesti, nostaa se niin hikikarpalot (tai virrat) otsalle ja sykkeen ylös. Hiljaa hissuttelemalla se tietysti on kevyempää, mutta kuka nyt niin haluaa tanssia :-)

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu