TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lavatanssitko liikuntaa? (Virago 2009-01-29 12:13)

Askeleet laskemalla

Stefanus
2009-01-30 10:16

"Hyväkuntoinen nuori juoksee tuon 17 km tunnissa kohtuullisen helposti, mutta syke noussee korkeammalle kuin esimerkin valssaamisessa (vaikka valssi lienee tansseista yksi raskaimmasta päästä)."

Sanoisin, että jos tuon 17 km juoksee tunnissa helposti, niin on jo erinomaisessa juoksukunnossa. Tarkoittaa viittä 3400 metrin cooperia peräjälkeen.

Tuo eteneminen ja lajien vaatimukset ovat niin erilaisia eri lajeissa. Otetaampa esimerkiksi vaikkapa hiihto. Muistan, kun vuonna 81 seurakaverini HK lähti mukaan Joroisten SM-maastojuoksuihin, niin hän sijoittui miesten lyhyemmällä matkalla 4:ksi. Se oli aikaa, kun HK teki paljon harjoituksia juoksemalla ja juoksi vitosen parhaimmillaan 13,54 ja kympinkin alle puolen tunnin. Tuli vuosi 84 ja samana talvena yleistyi hiihtoluistelu. Samoin latujen paranemisen myötä hiihto oli muuttunut ja yläkroppa nousi entistä kovempaan arvoon hiihdossa. Suomen hiihtomaajoukkue opetteli kevättalvella Lapin lumilla hiihtoluistelua. tiedättehän, että hiihtoluistelussa jalkojen asento muuttuu verrattuna perinteiseen hiihtoon. Tämä samainen hiihtäjä HK lähti mukaan Imatralle SM-maastojuoksuihin. Tuskin kunnossa oli tapahtunut isoja muutoksia, juoksutaso oli valtakunnassa samalla tasolla. HK sijoittui niissä Imatran maastoissa 27:ksi.

Toin tämän edelläolevan vain esille lajikohtaisista eroista. Ja em. lajeissa kummassakin oli kyse nk. kestävyyslajista. Perustaa tietenkin voi rakentaa monellakin tavalla ja kuntoilijan kannalta sillä ei nyt ole mitään väliä, kunhan muistat säännöllisesti hengästyä ja hikoilla liikkuessasi.

Mutta tilanne muuttuu, jos haluat kehittyä nimenomaisessa lajissa niin on aivan eri asia, teetkö vaikkapa kahden tunnin hiihtolenkin tasaisella sykkeellä. Tai menet tanssimaan ja tanssit koko illan sykkeen heilahdellessa vaikkapa koko illan välillä 100-180. Esim. mitä enemmän tanssit, sitä taloudellisemmin tanssit. Ei ole varsin tavatonta, että aloittelijan syke vaikka hitaassa valssissa jännityksestä, teknisistä virheistä johtuen on vaikkapa 150, kun teknisesti sen lajin hallitseva tanssii vaikka sykkeellä 90-100.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu