TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lepakkomiehen (rockabilly-)klubi-illassa 24.1.2009 (Lutukolli 2009-01-26 16:39)

Lepakkomiehen (rockabilly-)klubi-illassa 24.1.2009

Lutukolli
2009-01-26 16:39

Kun edellisestä vierailusta stadin rokkiklubeihin (tai ainakin yhteen niistä) on jo aikaa, niin päätettiin uskaltautua tällä kertaa katsastamaan nuorison biletystä Hesarin alkupäähän Lepakkomiehen alakertaan. Toinen vaihtoehto (kun ei Karjalatalollakaan ollut vanhaintansseja) olisi ollut Vanhan humppakellarin Kaseva-ilta. Vaikka "Striptease tanssija" on ihan nostalginen biisi oli lupaus rockabillymusiikista tällä kertaa vahvempi huokutin.

HS:n Nyt liiteessä oli tapahtumasta etukäteen kirjoitettu:
Soulin ja funkin ohella 1950-luvun rock'n'roll on mukaansatempaavinta tanssimusiikkia länsimaisen musiikin historiassa. Silti suomalaisilla rokkiklubeilla harvemmin näkee vapautunutta paritanssia. Johtuisiko se ujoudesta tai tanssitaitojen puutteesta.

Asiaa korjaamaan Helsinkiin on perustettu uusi rockabilly-klubi Wanted, joka tarjoaa kerran kuussa tanssinjanoisille kolmen vartin yksinkertaisen opastuksen rokkitanssin saloihin.

Se on sitapaitsi uskottavaakin, vakuuttaa klubia emännöiva Ilsa Hellman.

"Tanssi kuuluu rock'n'rolliin. Jenkeissa ja Briteissa on jo kauan järjestetty rokkitanssitunteja bileiden yhteydessa. Siella ihmiset tanssivat eivatkä seiso kädet puuskassa, niin kuin Suomessa on tapana. Vapaamuotoinen, rento ja iloinen tanssiminen on hienointa, mitä suomalainen rockabillyskene voi osaksensa saada", Hellman sanoo.


Tulimme Lepakkomiehen katutason baariin iltayhdeksältä, jolloin kellarissa olevan klubin mainostettiin aukeavan. Ehdimme nauttia jonkin aikaa baarin juomia, ennenkuin alakertaan pääsi siirtymään. Kellarissa oli jo jonkin verran väkeä. Huvittava piirre paikassa oli, että esiintymislavaa vastapäätä luki katonrajassa; "Tupakanpoltto kielletty", mutta yleisenä tyylinä siellä oli kuitenkin polttaa tupakkaa ja tuhkakupit olivat sivuseiniä kiertävillä tiskeillä. Tuli vähän nostalginen olo, kuin 50- ja 60-luvuilla kotona, kun isä sauhutteli sisällä.

DJ soitteli aluksi ihan tanssijalkaa vipattavaa musiikkia ja ehdittiin parin biisin ajan testata lattiaa. Se oli isokokoisista klinkkereistä tehty ja ihan hyvin sopi sekä minun lenkkareille että kultani haljaspohjaisille rokkitossuille. Sitten alkoikin "tanssinopetus", jonka metodista en ihan selvää saanut, mutta tämän melko pienen avoimen tilan täydeltä väkeä parittain siihen osallistui. Opettajat (nimiä en enää muista) sanoivat tarkoituksena olevan leppoisasti mennä klubille pieneen tilaan mahtuvalla tyylillä (askeleilla ei niin väliä) musiikin rytmiin liikkuen. Lähinnä siinä veivattiin "tyttöä käden alta" ja välillä askellettiin vasemmalla jalalla (miehet) eteen ja taakse. Opetuksen tavoitteelisuuden toteutumisesta, jos se nyt oli tuo "tanssi kuuluu rock'n'rolliin", en sitten aivan varmuutta saanut, koska meidän lisäksi ei DJ:n soittamaan musiikkiin kurssinkaan jälkeen kovin moni tanssahdellut, vaan ei nyt aivan kädet puuskassa, kuin enemminkin lasista kiinni pitäen odottelivat illan live-esiintyjiä.

Itty-Bitty Tease niminen ryhmä esitti "Indian Reservation (The Lament Of The Cherokee Reservation Indian)"-biisiin laaditun tanssiesityksensä, jossa lopuksi viehättävien nuorten naisten rintoja peittivät enää höyhenet. (toivottavasti tuo oli sen soitetun inkkariaiheisen biisin oikea nimi). Kultani ehti enemmän ihmettelemään nuorten naisten tatuointien runsautta. Minä en jostain syystä sitä huomannut.

Illan ensimmäisen orkisterin, The Munsons, aloitettua tupa oli niin täysi, ettei lavan edessäkään pystynyt yrittämään tanssia. Yleisö seisoskeli kuin sillit suolassa. Meillä oli sentään jakkarat seinustalla missä istua. Pettymykseksemme tämä kahden miehen duo ei soittanut rockabillyä, vaan ainakin setin alkupuolen kaikki kappaleet olivat enemmänkin jotain kantriinpäin olevia laulelmia. Mutta ei sillä tanssijalkaa pahemmin vipateltu. Lavalla lojui läskibasso, joten ilmeisesti illan toinen bändi, Boogie Machine, olisi varmaankin soittanut sitä luvattua rockabilly-musiikkia. Me kuitenkin poistuimme "Wanted"-klubilta ja ehdimme Kurvista vielä illan viimeisen seiskan sporan kyytiin kotiin.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu