TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Levin lattareilla... (Suke 2009-01-19 12:58)

Rumba ja clave

Tutti Frutti
2009-01-23 17:02

Kiitos havainnollisesta vastauksesta.

Olen kanssasi ihan samaa mieltä siitä, miten kilpa- ja lavarumban askelet ja painonsiirrot osuvat tai eivät osu claven iskuille. Tarkastelit askeleita ja painonsiirtoja erikseen ja totesit, että osumia tulee 3 kpl kummassakin. Voi todella sanoa, että määrällisesti lavarumban askelet/painonsiirrot sopivat claveen yhtä hyvin kuin kilparumban. Tällöin sopivuutta kuitenkin mitataan vain osumien määrällä.

Ok. Mitataan sopivuutta edelleen määrällä, mutta nyt niin, että otetaan huomioon sekä askelet että painonsiirrot (eikä joko askelet tai painonsiirrot, kuten sinä teit). Huomataan, että kilparumban askelet ja painonsiirrot yhdessä poimivat tanssiin claven viidestä iskusta neljä, siis yhden enemmän kuin lavarumban askelet ja painonsiirrot. - Oletuksena tässä on, että lavarumbaa tanssittaessa otetaan musiikin ykkösellä hidas askel ja tehdään samalla painonsiirto (ei siis painotonta askelta ykkösellä ja painonsiirtoa vasta kakkosella). Näin tunnuit sinäkin olettavan.

No, voi lavarumbaakin tietysti tanssia niin, että ottaa ykkösellä askelen ja tekee painonsiirron vasta kakkosella, jolloin päästään samaan osumien määrään. Itse en kuitenkaan tykkää ottaa tahtiparin ensimmäisen tahdin (vahvalla) ykkösellä painotonta askelta: se tuntuu jotenkin sievistelevältä ja ponnettomalta. Toiseksi tämä lavarumban versio ei myöskään mielestäni poimi claven iskuja askelikkoon yhtä luonteviin ja herkullisiin paikkoihin kuin kilparumba. Eli on kysymys paitsi määrästä myös laadusta.

Noista syistä minusta tuntuu, että kilparumban ajoitus sopii lavarumbaa paremmin sellaisiin rumbakappaleisiin, joissa kuuluu clave.

Kirjoittajan avainsanat: rumba, kilparumba, lavarumba, clave, ajoitus, askelikko

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu