TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssimusiikki vastaan iskelmä (Kaminiitto 2009-01-21 19:33)

Tanssimusiikin rakenne

Lutukolli
2009-01-22 19:58

Kiitos noista suoran ja kolmimuunteisen 4/4-tahtilajin selvennyksistä. Ehkä taas vähän aikaa muistaa tasajakoisen rytmipohjan ja swing-artikulaation eron.

Ehkä kyselen omituisia, koska en mitään musisoinnista tiedä. Mutta noista kaavioista sain ensilukemalla helposti sellaisen käsityksen, että tuossa kolmimuunteisessa tavassa siiryttäisinkin musiikissa käyttämään kahdestoistaosasäveliä ((C2)-rivi), kun suorassa käytettäisiin kuudestoistaosasäveliä ((C1)-rivi). Ilmeisesti asia ei ole näin, vaan tuota (B)-rivillä tehtyä kahdeksasosajakoa kolmimuunteisessa soittajat esittävät siten, että painollinen puolisko on pidempi kuin painoton, puoliskojen suhteessa 2:1. (Vai onko tämä sama asia kuin eripituiset osasävelet- mitä ovat oikeat termit - miten soittajat asian käytännössä soittimilla hoitavat?)

Noita muutamaan muuhun tanssilajiin sopivan musiikin eroja on mielestäni mielenkiintoisesti esitetty Adams American Style Ballroom-nimisen sivuston "What Kind of Dance"-nimisellä alasivulla (http://www.adamsdance.com/WhatDance.asp). Siellä on lyhyet pianolla soitetut musiikkinäytteet (itse en saanut kuin nuo RealAudio pätkät soimaan). Laitan tämän joskus aiemmin viittaamani sivun URL:n uudestaan, koska sen osoite näyttää hieman muuttuneen ja sinne on lisätty Will Adamsin videoesitelmä aiheesta. Onko tuollaisia vastaavia sivustoja muita missä näyttein olisi esitetty asioita?

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu