TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Finnish Tango (Tomy 2009-01-21 23:21)

Finnish Tango

Tomy
2009-01-21 23:21

Ehdotan suomalaisen sylitanssin englanninkieliseksi nimeksi: Finnish Tango.

Se on jo musiikillisena käsitteenä tunnettu maailmalla ja tätä kautta sen käyttö olisi helppo laajentaa myös tanssin puolelle.

Tanssillisesti se on yhtä monipuolinen ja muunneltavissa kuin ruotsalainen buggi. Finnish Tangon samat askeleet, sama rytmiikka, samantyylinen tanssiasento sopivat yhtä hyvin ainakin tangoon, foxiin, rumbaan, chachaan, quickstepiin, jiveen ja fuskuun. Ja näin myös lavoilla tanssitaan, sylikkäin, lähellä toista, miehen käsi kietoutuneena syvälle naisen uumalle, naisen pää painautuneena miehen rintaa vasten.

Kerran erään ruotsalaiskollegan kanssa iltaa istuttaessa pyysi hän opettamaan Finnish Tangoa. Silloin kuvittelin, että kyse oli pelkästä tangosta. Myöhemmin satuin Tukholman keskustassa kävelemään erään sivukujan ohi, jossa oli ilmoitus: I kväll - finnish tango. Illalla menin kuppilaan, ja piru vie, nehän soittivat levyiltä puhdasta lavatanssimusiikkia laidasta laitaan! Tätä on Finnish Tango laajimmillaan.

Lippulaivana tälle tyylisuunnalle kuuluu itseoikeutetusti itse tango, mutta ei argentiinalaisittain tai saksalaisittain soitettuna, vaan slaavilaisen melankolisesti ja kaihoisasti, mollivireisesti. Satumaa on suomalaisten tangojen tango.

Finnish Tango on myös laajempi käsite kuin pelkkä musiikki ja tanssi. Se on kuvaus ja halkileikkaus suomalaisesta kulttuurista. Tansseihin lähdetään puhtaina saunanraikkaina, miehet pukeutuvat suoriin housuihin ja kauluspaitaan, lyhythihaiseen, naiset kukkamekkoon. Parhaat Finnish Tangot tanssitaan kesälavoilla ja juhannuksena. Välillä saatetaan hairahtua jopa humppaamaan tai valssaamaan, mutta mielitietyn lämpöinen, keinuva, rauhallinen syli on kuitenkin illan kohokohta.

Kirjoittajan avainsanat: sylitanssi, finnish tango, lavatanssi

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu