TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Levin lattareilla... (Suke 2009-01-19 12:58)

Rumba ja clave

Kryssi
2009-01-21 15:15

Clave-iskut eivät ole samanlaisia peräkkäisillä tahdeilla. Sekä clave-iskujen lukumäärä että ajoitus eroavat. Tästä ei kuitenkaan seuraa, että vartalon liikkeiden pitäisi olla erilaisia 2 tahdin perusaskelikon puolikkailla, koska rumbaa ei tanssita clave-iskuille.

Afrokuubalaisille tansseille on ominaista symmetrisyys eli perusaskelikon puolikkaat ovat toistensa peilikuvia. Afrokuubalainen musiikki ei kuitenkaan ole samalla tavalla symmetrinen. Tämä näennäinen yhteensopimattomuus ratkaistaan synkopoinnilla eli sovittamalla painonsiirtojen jälkeiset vartalon liikkeiden korostuskohdat clave-iskuttomille tahdin osille. Sopivalla ajoituksella saadaan vartalon liikkeet ja clave-iskut vuorottelemaan molemmilla perusaskelikon puolikkailla, vaikka perusaskelikko on symmetrinen ja musiikki ei ole sitä.

Kuubalainen musiikki on yleensä polyrytmistä, eli se sisältää sekä länsimaisen 4/4-rytmin että clave-rytmin. Kuubalaisissa tansseissa (ainakin rumbassa, cha cha chaassa ja salsassa) askeleet sovitetaan länsimaisen 4/4-rytmin mukaan iskuille ja vartalon liikkeet clave-rytmin mukaan clave-iskujen väliin tai ympärille.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu