TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Rumban aloitusiskusta (Etsijä 2009-01-20 8:04)

Vakioimisesta

Tapani
2009-01-20 11:34

Mielestäni erittäin hyvin sanottu. Kannattaa myös muistaa, mitä itse lattariguru Walter Laird (jonka kynästä ovat peräisin useimmat nykyisinkin käytetyt rumban kuviot, tekniikat ja perusperiaatteet) lakonisesti toteaa (vapaasti suomennettuna) kirjassaan Technique of Latin American Dancing :

"Siitä lähtien, kun julkaisin kirjan ensimmäisen painoksen 1966, latinalaisten tanssien perusperiaatteet eivät ole muuttuneet."

Ei mikään ihme jos kilpatanssi lattariguru sanoo näin, varsinkin jos hän on alan "grand old man". Sellaiset harvemmin ovat innokkaita luomaan ja seuraamaan uusia tuulia.

Vakioiminen tuo tanssiin mukanaan oikean ja väärän. Tämä on hyödyllistä kun tanssista kilpaillaan, mutta en näe sitä edullisena ilmiönä sosiaalitanssin piirissä. Minusta olisi perin tylsää jos kaikki tanssisivat samalla tavalla, samalla tekniikalla ja samoilla kuvioilla. Ihmisiä erottaisi lähinnä se, kuinka hyviä he ovat. Pthyi. Pidän paljon enemmän iloisesta kaaoksesta jossa kuningaita ovat musiikki, tulkinta, vieminen ja seuraaminen eikä niinkään oikea ja väärä.

Kilpatanssin lattarit ovat peräisin sosiaalitansseista jotka pantiin tiukkaan muottiin siksi, että niistä voitaisiin kilpailla. Meille jotka emme kilpaile sama pakkopaita on sosiaaliympyröissä pelkästään haitallinen. Sen avulla voi sanoa: nuo tanssivat väärin. Kilpailuissa hyvä juttu, sosiaalilattialla huono.

Jos joku menisi Latinalaiseen Amerikkaan ja sanoisi siellä ihmisille että hei, nyt olisi hyvä idea vakioida tämä tanssi samaksi kuin kilpatanssissa niin sillehän naurettaisiin. Latinalaiset tanssit kilpatanssin lattareiden ulkopuolella ovat varsin värikäs sillisalaatti ja uusia tansseja ja variaatioita keksitään edelleen. Sanoisin, että vuosikymmenistä toiseen paikalleen jämähtäminen on vastoin latinotanssien kulttuuriperintöä. Ei sillä, että meidän pitäisi minusta apinoida heitäkään - eihän meidän "lattari" musiikkimmekaan ole samanlaista kuin heillä joten on luonnollista, että tanssikaan ei ole.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu