TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Onko "oikeaa" buggia olemassakaan? (Etsijä 2009-01-12 10:41)

Onko "oikeaa" buggia olemassakaan?

Suke
2009-01-12 12:17

Vastauksena kysymyksiisi ainakin sen toteaisin suoraan, ettei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa tanssia buggia. Tämä on lähtökohta. Ei ole olemassa myöskään mitään buggin alalajia ts. snurraa, riksbuggia, linjabuggia, åhejta. On vain bugg-niminen tanssi, jota tanssitaan eri tavalla pääsääntöisesti 4/4-tahtiseen musiikkiin. Ruotsalaiset määrittelevät buggin tanssimisen yhdellä lauseella: Man dansar bugg på linje och runt! Minusta se on kattavasti sanottu. Samoin, kun keskustellaan buggin tanssimisesta vanhalla tyylillä, niin olen kuullut kommenttina, että "buggia voidaan tanssia huonommalla ja paremmalla tekniikalla". Tämän päivän bugg on heidän mielestään sitä paremmalla tekniikalla tanssimista.

Nuo luettelemasi tavat tanssia buggia ovat tuttuja, tosin en ihan ymmärtänyt kolmosvaihtoehdon kohtaa "vasemman käden vienti vain joitakin senttejä". Ajallisesti buggin kehitykseen nuo tavat sijoittuvat 1. = 80-luku, 2. 90-luku ja 3. 2000-luku. Kolmosvaiheessa miehen askel on täysin vapaa iskusidonnaisuudesta.

Buggin alkutaipaleella 60-70-luvuilla tanssittiin hyvin paljon pyöriviä, vaikeita häkkyräkuvioita ja jopa mies niiasi kakkosiskulla ikäänkuin polvi olisi kipeä. 80-luvulla tuli tämä tänä päivänäkin Suomessa jostain syystä vieläkin aika yleinen tapa, jossa daamia kieputellaan vinhasti ympäri, tanssitaan paljon tuplaotteessa, myötä-ja vastaliikkeet ovat laajoja. Etenevää buggia ruvettiin tanssimaan tyttö menee-poika menee-periaatteella. 90-luvulla vientiliikkeet pikkuisen lyheni ja ruvettiin ymmärtämään, että paritanssista on kysymys ja riuhtominen pikkuisen rauhoittui, eteneminen myös lisääntyi. 90-luvun loppupuolella siirryttiin viennissä työntö-veto-ajatukseen ja siinä vientiliike ei ole kuin muutaman sentin, veto ykkösellä ja työntö kolmosella. Vientikäsi pysyy rauhallisena. Etenemisessä siirryttiin poika väistää-tyttö menee-periaatteeseen. Musiikintulkinnan ja vartalonkäytön osuus lisääntyy koko ajan. Tämän päivän buggissa haetaan kolmea pääasiaa eli basic, syke ja svengi. Lisäisin siihen vielä mielestäni tärkeän asian eli TUNNE!

Tuossa lyhykäisesti buggin kehityksestä. Toivottavasti olin avuksi.

Kirjoittajan avainsanat: bugg

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu