TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Alkaako tanssilavojen pudotuspeli? (Stefanus 2008-12-15 15:13)

Liikunta- ja kulttuurisetelit - terveiset Eduskunnasta - voisiko Susel tehdä jotakin

MLeena
2008-12-19 13:37

Tällaisen vastauksen sain kyselyyni (sain luvan julkaista sen täällä):

"Hallituksen esityksen perusteluissa on liikunta- ja kulttuurisetelin käyttöalaa rajattu seuraavasti:

Verovapauden alaa arvioitaessa olisi otettava huomioon tilaisuuden luonne ja päätarkoitus. Vaikka esimerkiksi konsertit kuuluisivat verovapauden piiriin, sisäänpääsyt yökerhoihin, diskoihin ja muihin vastaaviin tilaisuuksiin, joissa pääasiallisena tarkoituksena ei ole konsertin kuunteleminen, eivät kuuluisi momentin soveltamisalaan. Verovapauden piiriin eivät kuuluisi messukäynnit, sillä niiden järjestäminen tapahtuu pääasiallisesti kaupallisessa tarkoituksessa. Huvipuistokäynnit eivät myöskään kuuluisi momentin soveltamisalaan, sillä niissä käyntiä ei voitaisi pitää momentissa tarkoitettuna taiteenalojen tapahtumana tai tilaisuutena.

Tämä tulkinta siis liittää käytännössä lavatanssit yökerhojen, tanssiravintoloiden ja diskojen kanssa samaan kategoriaan. Taustalla on siis ajatus siitä, että vaikka tanssiminen käytännössä onkin kuntoliikuntaa mitä parhaimmassa määrin, ensisijainen tarkoitus useilla (vaikkakin ei kaikilla) ihmisillä tämän tyyppisissä paikoissa käymiseen on aivan joku muu kuin liikunnallinen.

Lavatanssikurssit ja muutkin ohjatut tanssiliikuntaharrasteet kyllä puolestaan kuuluvat setelin käyttöalaan.

Tämä lakimuutos, jolla setelien käyttötarkoitusta laajennettiin liikunnasta myös kulttuuriin, hyväksyttiin jo 5.12. täysistunnossa (tuloveroasteikon ja muiden tuloverolain muutosten yhteydessä). Ainakaan vuoden 2009 osalta asialle ei enää ehdi tehdä mitään. Muutoksen aikaansaaminen seuraavillekin vuosille saattaa olla hankalaa, koska jos lavatanssi lasketaan mukaan, nousevat kysymykset myös discotanssin ym osalta esiin ja rajanveto tulee mahdottomaksi, milloin ollaan tanssimassa kuntoilu/kulttuurimielellä ja milloin muuten vaan viihteellä.

Vaikka tällaisia ikäviä rajanvetoja pakostikin tulee, niin on kuitenkin hyvä, että saimme laajennettua setelien käyttöalaa liikunnasta myös kulttuurin puolelle."

Tuo yllä oleva on suoraa lainausta saamastani vastauksesta.

Peräänkuuluttaisin Suselin edunvalvontatyötä tässä asiassa. Olisi mielenkiintoista tietää, onko sieltä kukaan ollut yhteydessä lainvalmistelijoihin. Onkohan Suselin hallituksen jäsenistä kukaan nykyisin palstalaisia?

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu